*Nettavisen* Nyheter.

DEBATT: Søppelhåndteringen på Ekeberg og andre grøntområder

- Manglende søppelkasser skaper irritasjon, stod det å lese i Nordstrands Blad her forleden. I følge avisen irriterer turgåere som bruker friområdet ved Ekeberg seg over at søppelkasser er fjernet i området.

Det er riktig at er søppelhåndteringen i de ytre byområdene er lagt om. Begrunnelsen har både med miljø, driftseffektivitet og økonomi å gjøre.

Oslo kommune bruker 120 millioner kroner i året til å rydde og tømme søppel. Da er ikke utgiftene til vanlig renovasjon – husholdningsavfall – tatt med. Innsatsen på søppelfronten har økt år for år. Likevel er det ikke mulig å holde tritt med behovet. Kommunens utfordring er å finne mer effektive måter å håndtere avfallsmengdene på, samtidig som vi tar mer hensyn til miljøet.

Når søppelbeholderne står tett langs turveiene, er de ikke noe vakkert syn i seg selv. Verre er det at tømming av dem krever mye kjøring i rekreasjonsområdene, og at dette verken er bra for miljøet eller økonomien. Derfor har vi tenkt som følger: Der folk oppholder seg over tid – på plener, i parker og på strender - er det størst behov for god søppelkapasitet. I områder de derimot beveger seg gjennom, fra A til B, er det viktigst at det er søppelkasser nettopp ved A og B.

På en del av oppholdsområdene, som Ballsletta, strendene og parkene, øker vi kapasiteten ved å sette inn miljøvennlige dypavfallsbeholdere som rommer like mye som 30 – 40 vanlige søppelbeholdere. Langs turveiene har vi derimot fjernet en del av kassene. Det er ikke til å legge skjul på at det innebærer at hundeluftere og turgåere må bære avfallet sitt litt lengre før de finner en beholder å kaste det i.

Det tar litt tid å vende seg til en omlegging, både for publikum og for de som tømmer beholdere etter et nytt system. Vi håper at folk både på Ekeberg og andre steder hjelper oss med å holde våre felles grøntområder så rene som mulig innenfor en fornuftig økonomisk og miljømessig ramme. Når dét er sagt: Vi liker selvsagt ikke å se slike bilder som det avisen brakte av en haug med hundeposer på bakken, og vi lover at vi ikke skal være døve for folks erfaringer med den nye søppelstrategien.

Anne Aakervik
Presseansvarlig Friluftsetaten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.