Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Sviket mot Oslo

Debattinnleggets forfatter Marianne Sunde frykter for fremtiden til Ekebergåsen.
Debattinnleggets forfatter Marianne Sunde frykter for fremtiden til Ekebergåsen.

Skulpturen av Kate Moss utenfor Folketeaterbygningen.

Skulpturen av Marilyn Monroe.

Når politikere og journalister blendes og dysses i søvn, er det fritt fram for «mesén» Christian Ringnes.

Ringnes har
gitt oss fontenen ved Nationaltheatret, han har gitt oss tigeren på Jernbanetorget. Han pusset opp en verneverdig og forfallen Ekebergrestaurant. Og tildeles Bypatriotprisen av Oslo Byes Vel. Han kjøper og pusser opp Folketeatret, og gir øl og fyrverkeri til folket. Politikere, byråkrater, journalister, foreningsformenn er over seg av begeistring: «For en mesén», «han skaper slik optimisme», «vi trenger flere som ham».

Langsiktig opparbeidet og kjøpt goodwill brukes til å ville anlegge en skulpturpark i Ekebergskogen, hovedstadens siste bynære skog. Vi er mange som er inderlig glade i den vakre og verdifulle skogen Ringnes har omtalt som «skogen Gud glemte», og som for alt i verden vil bevare den og dets biologiske mangfold. Det viser også engasjementet og underskriftene i Folkeaksjonen for bevaring av Ekebergskogen (www.ekebergskogen.com). Men for Ringnes er skogen gratis tomteareal, han vil inn med motorsager, gravemaskiner og kraner for å få på plass sine opptil 100 skulpturer, noen opptil 15 m, lage en dam på 450 m2 og bygge paviljong, og sier selv at han “går rundt på Ekeberg som en Moder Teresa” (Informasjonsmøte på Sjømannsskolen 17. mars i år).

Det var opprinnelig ikke i planene til Ringnes å lage park for kulturminner. I en lovpålagt arkeologisk undersøkelse som blir gjennomført i deler av skogen, blir en sensasjon avdekket sommeren 2009. Det blir gjort funn som endrer vår historie: I alt 16 steinalderlokaliteter blir funnet, 10 000 år gamle, 2000 år eldre enn noe som var registrert i Oslo tidligere. Men funnene stopper ikke skulpturplanene. Norges og Oslos eldste historie skal tilpasses Ringnes og inkorporeres i hans prosjekt. Fordi kulturminnene ødelegger for skulpturparken, blir planene i forprosjektet utvidet med 40 dekar, fra 230 til 270 dekar, og trukket ut mot Ridesletta, Svenskesletta og Tyskertrappene. Prosjektleder Jorleif Jørgenvåg i Kulturetaten i Oslo kommune bekrefter at det var kollisjonen med historiske funn som gjorde at skulpturområdet ble trukket sørover. Dette tilleggsområdet er det vakreste utsiktspunkt i Oslo, med nær utsikt over øyene i Oslofjorden. I reguleringsplanen som nå er ute til høring (frist 1. des) tegnes de høyeste skulpturene inn her.

Strategen Ringnes
har dessuten sikret seg eiendommer i Konowsgate 1-3 som ligger inntil skogen han vil gjøre park av. Han eier Ekebergrestauranten, vil ha gondolbane opp i skogen. Friluftsetaten ville politianmelde hans leietaker på Ekerbergrestauranten for å ha hugget ned kommunal skog. Men miljøbyråd Jøran Kallmyr stoppet politianmeldelsen. Hvorfor? Kommunen har i ny plan for Ekebergsletta tegnet inngang til parken gjennom Ekeberg camping, med ny vei og parkeringsplasser for turistbusser. Er det noen som blir redde med tanke på hva Ringnes kan finne på, og få lov til, på det området som i dag er camping? Planen for Ekebergsletta, inklusive inngang til skulpturparken, skal vedtas før jul – før reguleringsplanen for parken er behandlet. Full kontroll.

Ringnes vil
ha en skulpturpark «til kvinnens pris». «Det er vår og vinden blåser oppunder skjørtene på damene», uttalte han da han åpnet Folketeatret, og hvor han utenfor avduket sin skulptur av modellikonet Kate Moss i yogastilling der hun sitter med bena bak nakken. Skulpturen vil han ha plassert i vårt friluftsområde. Der vil han også ha skulpturen «Marilyn Monroe» der en kvinnekropp ender som en fallos. En annen skulptur som Ringnes vil ha på plass i skogen er en stiletthælet sko bygget opp av et enormt antall kjeler. «To aspekter av kvinnen» bedyrer Ringnes. Denne skulpturen er så høy at rytterne fra EKT-ridesenter trolig kan ri under hælen. Imidlertid; parken ødelegger for ridesenteret som er avhengig av skogen. Hva gjør Ringnes med det? Han deltar i finansiering av en handikapheis på EKT. Hvem protesterer nå?

Kommunens byråkrater prøver å overbevise ved å vise fine bilder fra Europas byskoger. Men det skulle vært interessant og sett hva som hadde skjedd i Paris om noen turte å foreslå skulpturprosjektet til Ringnes i Bois de Boulogne. Skulpturprosjektet i Ekebergskogen er intet mindre enn vulgært, stakkarslig og provinsielt. Det er helt uten visjoner for hvilken verdi byskogen er i seg selv, nå, men ikke minst for framtida.

Ansvaret er
hos politikerne som ikke evner, eller vil, se omfang og konsekvenser av sine vedtak. Og hos journalister og redaktører i aviser og kringkasting som gjennom sin vinkling bidrar til direkte reklame for sak og person i stedet for å stille betimelige og fundamentale spørsmål. Om de i det hele tatt tar opp saken.

Ønsker vi at hovedstadens siste bynære skog, Oslos identitet, åsen bak byen, åsen som skifter farge med årstidene, skal omgjøres til en skulpturpark med vannspeil, paviljong, veier og lyssetting? Vet våre folkevalgte hva de holder på med, og hvilket ansvar vi har gitt dem, i å forvalte fellesskapets siste verdifulle natureiendommer? Er der noen journalister som kan spørre dem?

Marianne Sunde
Journalist og kommunikasjonsrådgiver

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!