DEBATT: Temperatur på Holtet

Artikkelforfatter Hroar Møthe på folkemøtet om Holtet-utbyggingen i mai i år.

Artikkelforfatter Hroar Møthe på folkemøtet om Holtet-utbyggingen i mai i år.

“Det er og blir fint”, sier Høyre om raseringen av Holtet.

“Det er og blir fint” sier de “rødgrønne” om monstermastene i Hardanger.

Taperne er
miljøet, demokratiet og politikerne selv.

LES OGSÅ: Holtet – eksempel til etterfølgelse

For politikerne
er tydeligvis folks mening uten interesse. Uansett farge, partienes argumenter er identiske. Politikerforakten stiger og ordet politiker er snart synonymt med “klovn”.

Demokratiets spilleregler
er tilsidesatt. Når mer enn 50% av innbyggerne mener at beslutningene er gale, men politikerne insisterer på å gjennomføre prosjektene, er historien om “Babels tårn”, sørgelig nok, beskrivende for situasjon. Politikerne sitter ikke i komiteer og utvalg på grunn av faglig dyktighet, men for å fylle en politisk kvote. Resultatet er at vi har et offentlig byråkrati med politiske rådgivere og byråkrater som er kraftig overdimensjonert.

Norge er rikt takket være oljen, men stormannsgalskapen må ikke ta overhånd. Historiske bygg rives og erstattes med “dollarglisbygg” uten tanke på å bevare det som var viktig for nasjonsbyggingen og raserer vår historie. Bjørvika står for tur for å raseres og Oslos befolkning er i harnisk. Det “nyrike” Norge skal ikke glemme sin historie. Arkitekt Butenschøn beskriver dette treffende i sitt innlegg i Aftenposten 2. august og Riksantikvaren skriver, “bygg skal ikke bare fredes, de må brukes”. La oss lytte til faglig dyktighet, ikke politisk “tåkeprat”.

Miljøet, natur
eller bomiljø, ofres på “utviklingens alter”. Næringslivet har forstått det. Kun påvirkningen av politikerne gir resultater. Når politikere går fra det offentlige til det private, som tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen (Ap) til First House, stabssjef Julie Brodtkorp Voldberg (H) til eiendomsutvikling i StorUlven AS og finanspolitisk rådgiver Kaj-Martin Georgsen (H) til DnBNOR, viser det viktigheten av å benytte insidere for lobbying av politikere for å fremme egeninteresser. Demokratiet er tilsidesatt.

Demokratiet må
tas tilbake, sier tidligere statsråd Hernes (Ap). Lokaldemokratiet er i dag “spill for galleriet”. Bydelsutvalgene har ingen annen funksjon enn å forvalte beslutninger fattet sentralt. Byutviklingen i Oslo styres av PBE med Plansjef de Vibe i spissen. På Rådhuset sitter Byutviklingskomiteen som glade amatører uten annen fagkunnskap enn den politiske. Statnett styrer kraftdistribusjonen og statsråd Terje Riis-Johansen står beklemt og forsvarer beslutningen (han kan jo ikke både være mot Lofotutbyggingen og Hardangerutbyggingen). Når motstanden vokser i befolkningen, henviser politikerne til politiske prosesser som viktigere enn kvaliteten på utbyggingen og at beslutningen er fattet.

Folkeavstemning er
dyrt og tungvint hevder politikerne. Trimmer vi det topptunge byråkratiet, og avholder folkeavstemning, vil beslutningene bli i tråd med den demokratiske viljen, og kostnadene lavere enn i dag. Hovedgevinsten blir dog, politikerne styrer med legitimitet.

Teknokratiet har overtatt og Demokratiet har tapt. Et protestvalg er innbyggernes eneste mulighet. Politikerne forstår kun; tap av taburetten.

Ordet klovn betyr, en som opptrer i forkledning for å underholde!


Hroar Møthe

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.