RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Uklok boikott-opphevelse


Debattinnleggets forfatter, SVs Ivar Johansen, synes det er leit at SV og Rødt ble stående alene i bystyret på denne saken.
Debattinnleggets forfatter, SVs Ivar Johansen, synes det er leit at SV og Rødt ble stående alene i bystyret på denne saken. Foto: FOTO: Arkiv

Bystyreflertallet, Høyre, Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet, Venstre, og Kristelig Folkeparti har opphevd Gamle Oslo bydelsutvalgs vedtak om boikott av israelske varer.

SV mener imidlertid at det bra når bydelsutvalgene engasjerer seg i etiske spørsmål, og ikke – slik retningen på Byrådets innstilling kan forståes – overlater sånt til regjeringen eller bystyret. Etikk og moral er ikke noe man outsourcer, og sier at dette får noen andre stelle med på våre vegne.

LES OGSÅ: Nektes å boikotte Israel

Det er bra når lokalpolitikere engasjerer seg i forhold til Israels langvarige folkerettsstridige okkupasjon, og reagerer sterkt på at Israel gjennom en særs inhuman blokade hindrer at befolkningen på Gazastripen får nødvendig nødhjelp i form av mat, medisiner, rullestoler, undervisningsmateriell og bygningsmateriell til gjenoppbygging av sykehus, skoler og boliger.

Byrådet har i kommunens overordnede anskaffelsesstrategi formulert at kommunen i sin innkjøpspolitikk skal opptre i samsvar med prinsippene i FNs Global Compact, så beskriver Byrådet jo nettopp i anskaffelsesstrategien at man skal å vektlegge menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljøhensyn og antikorrupsjonsarbeid. Etater og virksomheter – også bydelene – har ansvar for å ivareta disse grunnleggende etiske normer i innkjøpspolitikken.

LES OGSÅ: Vil gjøre Israel-boikott ugyldig

I en annen sak innenfor anskaffelsesområdet har Byrådet vært krystallklare på at bydelsutvalgene har fullmakt til å fatte vedtak: flere bydelsutvalg har fattet vedtak vedrørende Fair Trade, og så langt jeg husker: før bystyret interesserte seg for saken.

De kan jo ikke være slik at bydelene har fullmakt til å opptre solidarisk ved aktivt å velge en bestemt type produkter – Fair Trade – som jo er det motsatte av boikott, mens de ikke har lov til å velge bort et produkt – boikott.

Så er det naturligvis slik at det ikke er alltid slik at vedtak fattet innenfor tildelt fullmakt alltid er klok. Også en god del av Byrådets vedtak og byrådenes handlinger anser SV å være svært ukloke, knyttet til for eksempel Altea, Holmenkollenutbyggingen, Flexus eller IKT-prosjektet. Men da er vi jo på politikkens område. Fra SVs side mener vi de to bydelsutvalgene har opptrått innenfor sine fullmakter.

Det er allikevel slik at lokale vedtak i bydelsutvalgene, selv om de ligger innenfor fullmakten, kan være ugyldige fordi de strider mot overordnede vedtak i bystyret, nasjonale lover eller internasjonale avtaler eller forpliktelser Norge er bundet av. Byrådets svært ordknappe formuleringer på dette underbygger ikke i tilstrekkelig grad at vedtakene er i strid med nasjonalt eller internasjonalt regelverk.

LES OGSÅ: – Bydelsutvalgene feiltolker sin rolle

Det er faktisk slik at Norge – og Oslo – har forpliktelser gjennom internasjonale avtaler og konvensjoner på menneskerettighetsområdet, og Byrådet unnlater helt å drøfte om dette slår inn i denne saken.

Det er leit at SV og Rødt ble stående alene i bystyret på denne saken.
 


Ivar Johansen
bystyremedlem for SV

 


 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere