Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DEBATT: Ut av rus

 
 

Langt flere rusavhengige må få behandling snarest, og senest innen 30 dager. De må også få helhetlig og individuelt tilpasset behandling i institusjon. KrF la nylig fram en rapport med tiltak for bedre rusbehandling. Alle rusavhengige kan ha nytte av behandling. Vi må aldri gi opp målet og håpet om rusfrihet.

Gode oppvekstvilkår er viktig for forebygging av narkotikaavhengighet. Blant de mest hjelpetrengende rusavhengige startet noen sitt rusmisbruk allerede i 12-årsalderen. 70 prosent av dem har hatt lærings- og mestringsproblemer i skolen, og nesten 40 prosent har opplevd seg selv som mobbeoffer mens de gikk på skolen. Mange vokste opp i familier preget av rus og fattigdom. KrF mener derfor at det må foretas en storsatsing på forebygging rettet mot skolen og familier i faresonen. Vi vil ha full barnevernsdekning og vi vil utvide barnevernets hjelpetilbud til familier med særlige utfordringer.

Les om bystyrets rusmelding: - En krevende oppgave


Nesten 4400 rusavhengige venter på behandling for sin rusavhengighet. Det er behov for en ny opptrappingsplan for rusfeltet fra 2011. KrF mener det må bevilges om lag én milliard kroner til denne opptrappingen, der tiltak til behandling og oppfølging av de mest hjelpetrengende rusavhengige er en viktig del. Flere av de mest hjelpetrengende rusavhengige må tilbys institusjonsplass, der det også kan tas tak i sosiale og individuelle ferdigheter. Tiltakene og ikke minst behandlingstiden må være individuelt tilpasset.

Rusbehandlingen må reformeres ved å styrke den helhetlige oppfølgingen av den enkelte. Det må gjøres mer enn å dele ut medisiner. For rusavhengige som skal ha såkalt legemiddelassistert rehabilitering (LAR), må det også gis tilbud om egnet bolig og en form for aktivitet med bakgrunn i egne ressurser og interesser. De må også få tilbud om en personlig primærkontakt som kan koordinere behandling og omsorg.

Stoltenberg-utvalget foreslo nylig å åpne for gratis heroin til rusavhengige. Målgruppen for heroin på resept vil være den samme som i dag får tilbud om LAR. Løsningen bør heller være å gi LAR-brukere det behandlingstilbudet de fortjener. Det er langt verdigere enn å gi rusavhengige heroin.

Hans Olav Syversen (KrF)
Stortingsrepresentant

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!