DEBATT: «Voksne menn og dopdealere bruker ikke kommunale fritidsklubber som varmestuer»

 

  Foto: Illustrasjonsfoto

På dittOslo.no skriver Pia Prestmo, beboer på Grønland, et innlegg om fritidsklubber. Vi er litt usikre på hva hun ønsker å oppnå. Hun kommer med hard kritikk mot kommunale fritidsklubber for ungdom, men de forsamlingshusene hun beskriver har ikke noe med disse å gjøre. Hun har åpenbart misforstått og ender opp med å skyte i feil retning. Vi ønsker å hjelpe henne med å klargjøre noen ting.

Ungdom & Fritid er landsforeningen for fritidsklubber og ungdomshus i Norge. Fritidsklubber er åpne møteplasser som tilbyr ulike aktiviteter for ungdom, ofte aktiviteter som er initiert og drevet av ungdom selv. Med fritidsklubb menes også ungdomshus, kulturhus, aktivitetshus, skatehaller, musikkverksteder etc.

LES OGSÅ: – Fritidsklubben er varmestue for dopdealere

Fritidsklubber i Norge har lange tradisjoner for å forebygge problematferd, deriblant rusmisbruk, mobbing, vold og seksuell trakassering. Oslos fritidsklubber er viktige samarbeidspartnere til politi, utekontakter, skole og andre tjenester som retter seg mot ungdom.

Grønland Fritidsklubb, som Prestmo trekker frem i sitt innlegg, er ikke en fritidsklubb for ungdom i kommunal regi, men er et av flere forsamlingshus for voksne. Dette er et relativt nytt fenomen som ikke har noe med det vi tradisjonelt ville kalt en fritidsklubb i Norge. Siden landets første fritidsklubb åpnet på 50-tallet har dette vært en rusfri arena hvor ungdom får lov til å oppleve egenutvikling innenfor trygge rammer.

LES OGSÅ: Studentene vil senke drikkefokuset i fadderuka

Det Prestmo snakker om er frivillige organisasjoner av og for voksne mennesker. Det er ikke slik at voksne menn og dopdealere bruker kommunale fritidsklubber og ungdomshus som varmestuer. Fritidsklubber og ungdomshus opererer som regel med en øvre aldersgrense på 18 år – det er en arena hvor ungdom møtes på egne premisser under veiledning av ungdomsarbeidere. Fritidsklubber er rusfrie.

Prestmo er bekymret for mengden voksne menn som samles i nabolaget hennes på Grønland for å selge dop og sigaretter. Forsamlingshuset i Prestmos gate ble stengt av Brann- og redningsetaten i forrige uke. Like før hadde politiet vært til stede i klubben, der seks menn ble arrestert for besittelse av narkotika. Vi skjønner at hun er bekymret for nabolaget sitt. Det vi ikke forstår er hvorfor hun retter skytset mot fritidsklubber for ungdom.

STERKE MENINGER? Følg med på dittOslo.nos debattsider!

Ifølge Prestmo har Oslo har aldri hatt så mange fritidsklubber som i dag. Dette er ikke riktig. Tall fra SSB viser at bare siden 2003 har antall fritidsklubber i Oslo sunket med 13 prosent, og antall årsverk har gått ned med 30 prosent. I den samme perioden har Oslo økt med om lag 10.000 personer årlig.

At det finnes fem-seks fritidsklubber innen 200 meters radius i Prestmos nabolag stemmer ikke. Forsamlingshuset for voksne som hun snakker om, ligger i Motzfeltsgate. Innen 200 meters radius er det så vidt vi vet ingen kommunalt drevne fritidsklubber eller ungdomshus. Ut i fra Prestmos beskrivelse av nabolaget, burde det kanskje være minst én.

Prestmos innlegg har ingenting med kommunale åpne møteplasser for barn og unge å gjøre. De problemene og utfordringene hun tar opp i sitt innlegg er akkurat de samme som vi jobber for å forebygge. Ungdom & Fritid har mye god informasjon om fritidsklubben som forebyggende arena hvis Prestmo har noen spørsmål. Det er bare å ta kontakt – vi holder til på Grønland, rett borti gata – 500 meter unna for å være korrekt.

Pål Isdahl Solberg Pål Isdahl Solberg, generalsekretær i Ungdom & Fritid

FLERE NYHETER FRA OSLO:

– Det er ikke så farlig å sykle på rødt som politiet skal ha det til

Etterlyser vitner til overfall på Løkka

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.