*Nettavisen* Nyheter.

Debatten om høyhus i Oslo har gått av skaftet

Det har forbindelse med siste utbygging av Lilleborg-tomten ved Akerselva dukket opp et forslag om å bygge et tårn på 11. etasjer. Leder for Sagene høyre synes dette er en dårlig idé både av hensyn til landskapet omkring, særlig Akerselva, men også av hensyn den planlagte gang- og sykkelbroen over Akerselva. Dessverre er sannsynligheten stor for at dette forslaget blir realisert fordi en som følge av debatten om høyhus i Oslo har mistet av synet hvor en absolutt ikke bør bygge høyhus. I stedet for å være åpne for at det kan bygge høyhus noen steder i Oslo, samtidig som en er tydelig på hvor det ikke skal bygges høyhus, ser det ut til at debatten om høyhus ser ut til å ende i et slags sosialdemokratisk kompromiss hvor ingen er verken direkte kjempefornøyd eller direkte misfornøyd, hvor alle blir sånn passe fornøyd. Definisjon på høyhus i Oslo begynner å nærmere seg 11. etasjer som kan tillates både her og der, uten at det tas spesielt hensyn til landskapet og omgivelsene omkring. Den reaksjonære tilnærmingen til høyhus har dermed medført at vi får litt høyhus over alt i Oslo.

Leder for Sagene Høyre er også svært bekymret for at utbyggingen av Grefsen stasjonsby, som skal behandles i Bystyret denne uken, kan ende i et gedigent mageplask. Etter at samfunnet har brukt over 1,5 milliarder skattekroner på å bygge en T-banering rundt Oslo indre by, kan vi også der, på Grefsen stasjonsby, ende opp med en maksimal høyde på boligblokker på maks 11. etasjer midt i et trafikknutepunkt. Hvordan er dette mulig i et området som fint kan tåle bygg opp til 30-40 etasjer, både fordi det er langt utenfor den historiske bykjernen og fordi det ville bidra til å markere knutepunktet i landskapet. Høy utnyttelse er bra for miljøet i tillegg til at mange nye leiligheter i boligmarkedet vil bidra til å dempe prisstigningen på leiligheter. I en tid hvor Oslo som by vokser mer enn noen gang før på svært mange år, hvor svært mange unge sliter med å etablere seg i boligmarkedet, ender en opp med et gedigent mageplask, hvor en tillater maks litt høye boligblokker. Når neste generasjon en dag skal overta boet etter denne, er jeg stygt redd for at de vil undre seg lenge og spørre: Hva i all verden har denne generasjon tenkt på: Hvorfor har kravet til utsikt og angsten for høye bygg gått foran hensynet til løsninger som er maksimalt heldig i forhold til klimautslipp. Og de vil undre seg over hvorfor en har tillatt å bygge så høyt i sårbare landskaper, hvor det gjelder å verne om viktige naturverdier som ikke lar seg erstatte, som for eksempel det spesielle landskapet omkring Akerselva.

Gode borgere av Oslo - Det er langt fra alle steder langs Akerselva som tåler høye bygg. Samtidig som det er det mange steder i Oslo som kan berikes ved å åpne for ordentlig høyhus. La ikke mulighetene gå fra oss!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.