*Nettavisen* Nyheter.

Debuterer i høstmørket

Dan Kristofferson er aktuell med albumet "It's cold tonight". Foto: Kristin Trosvik

Med et knippe etablerte musikere i ryggen, debuterer Dan Kristofferson (26) som plateartist med albumet "It's cold tonight".

HOLTET/LAMBERTSETER: 26-åringen som opprinnelig kommer fra Kvinesdal har vært bosatt på Holtet siden 2005. Sammen med backingbandet sitt "The Rusty Cages" øver han i Lambertseter kirke.

– Jeg føler en veldig tilknytning til området, det er dette som er hjemme, sier han. Kristofferson er en erfaren konsertartist, men sier det har vært et mål lenge å få gitt ut en plate.

– Det er én ting jeg kan stryke fra lista, smiler han og legger til at han selvsagt håper det kommer flere plater.

Oppveksten

Kristofferson beskriver oppveksten i Kvinesdal som ikke helt uproblematisk. Som skilsmissebarn flyttet han mye i tidlig barndom, derav en litt ubestemmelig dialekt som kan minne om Arendalsdialekt, til tross for at han aldri har bodd der. Fra han var ti til nitten år, bodde han i Kvinesdal.

– Jeg sleit lenge med å passe inn. Jeg ble nok sett på som veldig annerledes. Jeg hadde en annen dialekt, andre interesser og andre synspunkter enn de fleste på min alder i bygda, erindrer han. Oppveksten var også preget av rusavhengighet i nære relasjoner, men han fant i tidlig alder flukt i musikken. Han husker godt hvordan det hele begynte.

– Jeg var rundt ti år og lette rundt i et gammelt hønsehus faren min brukte som skur. Der fant jeg en gammel og støvete kassett. På bildet var en fyr med sløvt blikk og en vanvittig brylsleiksveis, smiler han. Elvis ble starten på en altoppslukende interesse.

Cash, Young og Waits

Senere var det andre artister som skulle inspirere den unge gutten til å skrive egne låter. Han husker første gang en kamerat spilte Johnny Cash's versjon av sangen "Hurt".

– Det var først og fremst den låta som inspirerte meg til å skrive, forteller Kristofferson. Senere har andre artister som Tom Waits og Neil Young påvirket platedebutanten. Han husker tilbake til da han var 19 år og hadde pakket snippsekken, på vei mot byen. Et år på folkehøyskole i Stabekk ventet.

– På det tidspunktet hadde jeg ingen idé om jeg var egnet som musiker, jeg hadde ingen erfaring, forteller han. Bortsett fra alle timene på gutterommet hvor han sang med til platene han spilte. – Jeg hadde bare en følelse av at jeg gjorde det riktig da jeg satt på gutterommet og gaulet, ler han og legger til:

– Men det føler sikkert de aller fleste, se bare på alle de som melder seg på til Idol som på ingen måte har noe der å gjøre. Jeg tok rett og slett en råsjanse og tenkte at jeg fikk prøve, forteller han.

Lillebjørn Nilsen

Det skulle vise seg at gutten hadde talent. Men å bli musiker er ikke gjort over natten. Han husker med gru månedene på en grønnsaksfabrikk etter at tiden på høyskolen var over.

– Helt forferdelig, jeg skjønner ikke at jeg holdt ut så lenge, forteller han. Fra grønnsaksfabrikken gikk ferden videre til musikklinjen på en bibelskole i Grimstad.

– Det var veldig lærerikt, jeg fikk brynt meg skikkelig sangteknisk, forteller han og legger til at han også knyttet verdifulle musikalske kontakter i denne tiden. Etter hvert gikk ferden til Oslo og diverse strøjobber. Han begynte å jobbe i barnehage, og holdt konserter med backingbandet The Rusty Cages ved siden av. I fjor påske holdt han en konsert sammen med Finn Harrison og Siri Nilsen på Den Gode Café, og det var da sistnevntes far Lillebjørn kom for å høre sin datter synge.

– Vi holdt en veldig bra konsert, og dagen etter tikket det inn en melding på Myspace-siden min fra Lillebjørn. Han kom med masse lovord om stemmen og musikken min, og jeg tenkte "jeg bare spør", forteller Kristofferson, som da planla sin debutplate.

– Etter å ha opparbeidet meg mot, spurte jeg om han ville spille fele på et par av låtene på plata. Og han sa faktisk ja, forteller musikeren.

Flere kjente artister

I tillegg til Lillebjørn Nilsen, medvirker også en rekke andre etablerte musikere på "It's cold tonight". Musikere fra Jaga Jazzist, Saint Thomas og Beezevax bidrar og bak utgivelsen står produsentene Kai Christoffersen (Ila Auto, Bazooka Boppers) og Jarl Aanestad (Lene Marlin, Morten Abel med flere).

– Jeg er veldig takknemlig for at etablerte artister ville bidra på plata, det tar jeg som et stort kompliment. De har alle satt sitt preg på skiva, og det ville ikke blitt det samme uten, sier Kristofferson. "It's cold tonight" handler om ulike aspekter ved livet, sorg, kjærlighet, tro og håp.

– Mange vil oppfatte det som en melankolsk skive, og det er det kanskje. Men det er viktig for meg at det er håp der. Det siste jeg vil er å lage en skive som bare er "buhu, det er så synd på meg". Veldig mange har tøffe ting de må igjennom, det er jeg ikke alene om. Men det er en stemningsplate, med stor spennvidde, sier han. Nå er Dan Kristofferson glad for at albumet er ferdig, og han gleder seg til å dra tilbake til Kvinesdal for å holde julekonserter. Etter hvert håper han det kommer flere plater.

– En juleplate kanskje? Vi får se, avslutter han. Ett er sikkert, vi kommer til å høre mer fra Dan Kristofferson i fremtiden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag