RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotograf Nanna Paus Wessel ønsker velkommen til sin første separatutstilling. Foto: Ellen Rønning
Fotograf Nanna Paus Wessel ønsker velkommen til sin første separatutstilling. Foto: Ellen Rønning

Debuterer i Kittelsens fotspor

31-åringen Nanna Paus Wessel har alltid hatt et inderlig forhold til Kittelsen. I Galleri Arctandria viser hun frem resultatet av utallige kvelder, netter og morgener med kamera i Telemarks dype skoger.

Frogner: Det var en overtroisk bestemamma som virkelig trigget fantasien til lille Nanna. Norske folkeeventyr og Kittelsens tegninger var lektyre på sengekanten hver kveld, og med en forteller som virkelig trodde på både over- og underjordiske er det ikke rart at Nanna ble betatt.

Bestemamma var en fantastisk forteller, og for henne var tusser og troll, nøkken og draugen og flere til en naturlig del av mangfoldet. Minner fra disse eventyrstundene med Kittelsens tegninger har fulgt meg hele livet. Han tar tak i det urnorske i bildene sine, med vakre og mystiske landskaper. Det er disse stemningene jeg har forsøkt å gjenskape i mine fotografier, sier Nanna.


Argentinske bånd

Gjennom alle år har dragningen mot norsk natur vært med henne, men den har ikke vært til hinder for reiselysten. Nanna Wessel Paus studerte foto i England fra 2000 til 2004,og de siste tre årene har hun jobbet frilans og med egne prosjekter i Argentina og Spania. I Argentina bodde hun i Buenos Aires, red med gauchoene på pampasen, lærte spansk og pleiet slektsbånd alt med kameraet parat, selvsagt.

Argentina er et fantastisk land å reise i, til tross for en utbredt fattigdom. Det gjorde fysisk vondt å se hvor vanskelige liv mange hadde, og allikevel tok de imot oss som lever i overflod med smil og nysgjerrighet uten tegn til bitterhet over livets urettferdige fordeling av godene.

Jeg har slekt både nord og sør i landet og fikk sett mye og knyttet mange kontakter underveis, og det blir flere Argentina-turer. Men nå har jeg fokus på å etablere meg som fotograf i Norge, og jeg er veldig glad for å få ha min første separatutstilling her i Galleri Arctandria.


Nanna i ødemarken

Hver helg i fjor høst og i sommer har Nanna Paus Wessel reist til villmark og urskog i Boræ i Telemark. Her har hun hatt tilgang på et enormt, øde og ubebygget område med urskog, fjell, bekker, myrer og vann. Et landskap helt i tråd med Kittelsens magiske verden.

Dette området er fantastisk. Her kan man gå i dagesvis uten å møte folk. Men villrein, elg, rev og hare tusler stadig rundt i skogkanten. Det er et trolsk landskap, og jeg skal love at jeg innimellom er ganske skvetten når jeg sitter alene i skumringen og hører underlige lyder gjennom stillheten.

Jeg er ikke så glad i å manipulere bildene mine, så jeg må pent vente på akkurat den riktige belysningen og stemningen, når dugg, dis og tåke skaper eventyrlige landskaper. Da er det nesten så man kan se alvene danse over vannet eller trollene rusle rundt i skogbrynet. Jeg tror jeg får skaffe meg en hund neste gang jeg skal jobbe på samme måte, man kjenner seg veldig liten en sen kveld med milevis av villmark rundt seg!


Gjedder og troll

Nannas bilder vekker til live barndomsminner om krokete skoger med mosegrodde trær, iskalde bad blant vannliljer og muligens en skummel kjempegjedde i sivet. Og ugler og flaggermus, bjørn og ulv og tusser og troll kort sagt alt det vi møtte, nesten møtte og trodde vi møtte på overnattings i Nordmarka. Det er en dragning i bildene hennes, urskogen lokker, og man kjenner en lengsel etter en tur i urørt natur med kakao og Kvikklunsj. Alternativt kan man legge seg på sofaen med god niste og drømme seg inn i et av Nanna Paus Wessels bilder. Utstillingen hennes er en fin hyllest til Kittelsens 150-årsjubileum, og den varer til 23. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere