*Nettavisen* Nyheter.

Debuterer i sin fars hus

Erlend Sandem fra Nordstrand har skrevet det prisbelønte stykket som i dag har urpremière på Det Norske Teatret i Oslo.

NORDSTRAND/SENTRUM: Ned til sol er det første stykket tekstforfatteren har fått satt opp, og det får han etter å ha erobret tredjeplassen i en svensk-norsk dramatikerkonkurranse utlyst av Det Norske Teatret og Hundreårsmarkeringen Norge 2005.

Ikke tett

28 år gamle Erlend Sandem er født og oppvokst på Munkerud og har fortsatt tilhold på Nordstrand. I kveld har stykket hans première på teatret der hans far Vidar Sandem siden 1997 har vært sjef. Men den unge forfatteren hevder at han ikke har merket farens nærvær i prosessen med å gjøre stykket klart for scene. Jeg har gitt fra meg teksten. Dette er kjempemorsomt å se utfallet, sier Erlend Sandem. Han har taust fulgt innøvingen fra sidelinjen.
Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med resultatet, sier han på spørsmål om han gruer seg for anmeldelser og terningkast. Unge Sandem er fornøyd mer det han har sett.

Strekkode

Erlend Sandem gikk på Hartivig-Nissen videregående og var involvert i revyarbeid. Og mens faren Vidar har valgt det utadvendte skuespilleryrket, valgte Erlend å finne ordene andre kunne kle seg i.
Den unge debutanten kan også vise til nok en urpremière i 2006. Da vil stykket hans Strekkode bli satt opp på Den Nasjonale Scene i forbindelse med festspillene i Bergen. Strekkode ble valgt ut som ett av tre helaftens stykker som vant konkurransen som 100 og NÅ arrangerte i fjor, og som er støttet av Nasjonalkomiteen for IBSEN-satsingen.
Ned med sol er et familiedrama der vi som publikum dykker ned og inn i en kjernefamilies mørkeste kjeller. Den eldste sønnen har vært frivillig borte i fire år til han en dag dukker opp sammen med kjæreste sin. Det blir et besøk som provoserer. Det blir konfrontasjoner mellom den hjemkomne sønnen og broren, men også mellom foreldrene. Det harde språket viser også fliker av håp. Er stykket på noen måte selvbiografisk?

Erlend Sandem rister på hodet. På ingen måte, sier dramatikerdebutanten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag