RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Debuterer som krimforfatter

Kona til Eirik Wekre mente han trengte en hobby etter at han hadde trappet ned på jobbingen som økonom. Han bestemte seg for å skrive bok, og i går ble hans debutbok "Spill uten regler" lansert.

Fredag var det bare 200 eksemplarer igjen på lageret hos Gyldendal, så det ser ut til at det går mot et nytt opplag, smiler debutanten fornøyd og legger til at 1. opplaget er på 3.000 eksemplarer.

Hobby

Det har tatt ca halvannet år fra han startet å skrive til boken nå skal ut i butikkene. Kriminalromanen har han skrevet ved siden av jobben som finansiell rådgiver.
Jeg har jobbet i finansbransjen i 10-15 år, men så ble jeg lei av lange jobbedager. I dag driver jeg et eget firma, men fant ut at jeg hadde behov for å bruke litt andre sider. Kona mi foreslo at jeg skulle begynne med en hobby, og siden jeg alltid har vært glad i å skrive falt valget på det. Det er en aktivitet man kan gjøre innimellom andre ting og må ikke koordineres med mange andre personer, sier han.

Latskap

Han brukte ca ett år på selve manuset. Når det gjelder selve skrivearbeidet var han veldig strukturert.
 Jeg sto ofte opp i 5-tiden og skrev et par timer før familien min våknet. En langhelg i måneden dro jeg til hytta på fjellet for å skrive der. Jeg hadde en strukturert plan. Hele plottet hadde jeg skissert opp i 75 scener, som så skulle flettes i hverandre. Jeg synes det er greit å ha en plan, for det er lett å skrive seg bort. Selve historien kom ganske lett. Handlingen er lagt til miljøer og steder jeg kjenner godt, og det er vel egentlig litt på grunn av latskap, innrømmer han.
Thrilleren foregår i finansmiljøet i Oslo og i Kragerø, hvor maktkamp og penger er hovedelementene. Etter at han giftet seg med kona Tonje for 14 år siden har han blitt godt kjent med svigerfamiliens hjemsted i Kragerø. Selv er han født og oppvokst på Bekkelaget, og i dag bor han 200 meter fra barndomshjemmet. Der bor han sammen med kona, to jenter, som går i 2. og 4. klasse på Bekkelaget skole, og marsvinene Buster og Knerten.
Han er utdannet handelsøkonom, er kavalerioffiser og driver nå sitt eget rådgivingsfirma for å hjelpe bedrifter med kjøp og salg av virksomheter.

Spenningsroman

Wekre er selv glad i å lese krim og har dermed plukket opp mange knep om denne sjangeren. Han har også lest litt i fagbøker om hvordan man skal skrive i denne type bøker.
Jeg valgte å skrive en spenningsroman fordi det er den type litteratur jeg leser selv. Det hadde liksom blitt feil om jeg skulle forsøkt meg på en kjærlighetsroman, som jeg aldri har lest. Dette er ikke en bok fylt med mye action, men jeg har forsøkt å skrive en bok som er spennende fordi den er litt uhyggelig. Jeg tror jeg har fått til en blanding av action og psykologisk spenning.

Subtil humor

Hans eneste skriveerfaring var litt i studentavisa. De siste årene har det blitt mest businessrapporter og presentasjoner i stikkordsform.
Utfordringen har vært å få til hele setninger som skal flyte lett. Akkurat den biten tror jeg kommer med trening. Nå føler jeg meg som en novise på det området.
Det har også blitt plass til litt humor, men Wekre innrømmer at mye ble strøket i det første utkastet.
Jeg har forsøkt å være litt tørrvittig innimellom, og det ble kanskje litt mye i det første utkastet. Etter at forlaget kom med sine endringer har humoren blitt litt mer subtil. Dette er jo tross alt ikke en humorbok, og spenningen ville nok blitt vannet ut med for mye humor, sier han.
Erfaringene så langt har gitt den nye forfatteren mersmak.
 Publiseringsbiten med intervjuer og bilder er jeg ikke så veldig glad i, men jeg må innrømme at selve skrivingen og de positive tilbakemeldingene har gitt meg blod på tann. Jeg jobber nå med neste bokprosjekt, men har ikke tenkt til å si opp jobben min. Dette er absolutt bare en hobby.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere