Degos rappet valgseieren

Det ble duoen Degos fra Haugenstua og Sagene som stakk av med seieren i landsfinalen av rapvalget – med et brev til Kongen.

OSLO: – Det er veldig, veldig rart ennå. Vi hadde selvfølgelig håpet å vinne, men var veldig usikre da vi så hvor mange flinke som sto på scenen, sier Felipe "Fela" Orellana (26) fra Haugenstua, den ene halvdelen av duoen Degos.

Brev til Kongen

Sammen med jevngamle Luis Irarrazabal ("Chino") gikk han til topps i den landsdekkende musikkonkurransen – som skal føre flere unge til stemmeurnene – med et brev til Kongen. Det var torsdag kveld finalen gikk av stabelen på Blå.

Se gutta i aksjon her:

Les også: dittOslo inviterer til gratis konsert!

– Det handler om vårt syn på ting, om hvordan vi ser byen vår. Vi ville si noe om vår måte å se byen på en saklig måte uten syting og klaging, sier Orellana om brevrappen (se teksten i egen sak).

Låten er på ingen måte skrevet spesielt til Rapvalg.

– Først hørte vi på beaten, og fant ut at den hadde et så seriøst preg at vi måtte gjøre noe seriøst med den. Så ble det bare til at vi skrev et brev. Vi gjorde litt research på Kongen, fant ut litt om historien og bakgrunnen hans, forteller Haugenstua-rapperen.

Les også: Samlet hiphop-Norge til studiomaraton

10-årsjubileum

Duoen er ikke akkurat noen nykommere på scenen. De opptrådte sammen for første gang på et UKM-arrangement i 2003, og feirer dermed 10-årsjubileum i år.
I tillegg til seier over 112 andre påmeldte låter i Rapvalg, blir jubileumsåret også kronet med duoens første album, som trolig kommer i november. Dermed sier det seg selv hva prispengene på 100.000 kroner skal brukes til.

Les også: Åge til unge artister: – Vær original!

– Det koster jo litt å lage musikk, så mye av pengene vil bli brukt på albumet. I tillegg skal vi investere litt backline i bandet. Nytt trommesett og slikt, sier han.

113 deltakere

Duoen og de 12 andre finalistene ble stemt fram etter en åtte uker lang nettavstemning der folk har avgitt totalt 27.000 stemmer på de 35 beste låtene – av i alt 113 innsendte bidrag.

Hele seks av de 13 finalistene var fra Oslo: Danny Maroc, Mosti, Gino Sydal/B. Comet og Herreløse – i tillegg til Degos.

– Vi fikk inn 113 samfunnsengasjerte låter til konkurransen. Ungdom fra hele landet har skrevet, komponert og spilt inn musikk om politiske temaer. Politikk handler om å bli hørt, og Rapvalg gir unge en kanal hvor de kan fortelle om noe de synes er viktig – gjennom musikk. Nå er det opp til politikerne om de vil lytte, sa Akhenaton de Leon fra Rapvalg 2013 i en pressemelding rett før finalen. Han beskrev nivået på musikken i år som "utrolig høyt i år".

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.