RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deichmans nye hjem


Tomten hvor biblioteket skal bygges er godt synlig. Spuntene som skal omkranse kjelleren skal opptil 20 meter ned i bakken.
Tomten hvor biblioteket skal bygges er godt synlig. Spuntene som skal omkranse kjelleren skal opptil 20 meter ned i bakken. Foto: Foto: Eirik Eide
Første spadetak er tatt for nye Deichmanske hovedbibliotek. Bygget skal inneholde mer enn bare bøker.

OSLO: I fjor høst ble gangbroen mellom Oslo S og Operaen revet. Noen frustrerte fotgjengere mente kanskje veien rundt ble litt for lang, men kan trøste seg med at årsaken – eller årsakene –  er verdt et par ekstra skritt.

Den første grunnen var at vestre deler av Dronning Eufemias gate skulle bygges. Foran Thon Hotel Opera måtte pælemaskinene komme til for å fundere gaten til grunnfjellet, noe de nå er ferdige med.

Den andre årsaken var byggingen av byens nye hovedbibliotek, som nå er i full gang. Selv om det har stått anleggsmaskiner på tomten i lang tid, ble første offisielle spadetak tatt for et par uker siden.

Tunnelene borte

Tunnelsystemene til gamle E18 under tomten er nå så godt som hugget vekk, og lyden av knusing og sortering av steinmasser dominerer i området i dag. 

Samtidig er spuntingen rundt kjelleren i gang. Som ellers i Bjørvika er det snakk om ganske store dyp. Helt ned til 18-20 meter slås spunten ned i mudder og løsmasse. Kjelleren må være dyp, den skal nemlig inneholde en flerbrukssal som kan fungere som både kino og foredragsrom, samt konferanselokaler.

Oppover i etasjene blir det både vanlige bibliotekslokaler, et høydmoderne automatisk bokmagasin, lyd- og bilderom, arbeidssoner, stillesoner og selvfølgelig kafeer. En stor attraksjon blir nok terrassen ut mot Operaallmenningen og Operaen, hvor man vil kunne nyte mørk kaffe og dyster Kafka i vårsolen.

Les også: Eirik Eide følger Fjordbyen for dittOslo

Mye dagslys

Gjennom hele bygget, fra tak til gulv, bygges det lyssjakter som skal frakte dagslyset nedover i de fem etasjene. Også gjennom veggene vil det sive lys. Halvparten av fasaden vil bestå av vinduer, resten av et såkalt ”translusent” materiale. På mørke kvelder vil man altså kunne se skyggene av de som sitter fordypet i litteraturen på innsiden.

Den som forventer et tradisjonelt bibliotek med hysjing og stengte dører klokken fire, må tro om igjen. Håpet er at i hvert fall første etasje, med mediarom, kafé (med skjenkebevilling?) og ulike tilstelninger, skal holde åpent til langt på kveld. Ordet ”bibliotek” kan med andre ord få et helt nytt innhold for Oslos befolkning.

Spente lesehester (og alle andre) vil utover våren og sommeren kunne se det nye kulturhuset reise seg. Reisingen av selve råbygget begynner i starten av april.

 

Tidligere artikler i serien «I forandring»:

Dansker bygger «foss» i Bjørvika

Dronning Eufemias gate – snart halvveis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere