RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deichmanske 225 år


MARKERER: Spesialbibliotekar Astrid Werner ønsker alle velkommen til å se de forskjellige utstillingene som er på biblioteket. FOTO: Andreas Lindbæk
MARKERER: Spesialbibliotekar Astrid Werner ønsker alle velkommen til å se de forskjellige utstillingene som er på biblioteket. FOTO: Andreas Lindbæk
12.januar 1785 ble Deichmanske bibliotek grunnlagt etter at Carl Deichmansk etterlot bøkene han hadde. Nå, 225 år etter, kan du oppleve ferden fra den ble startet og frem til i dag på hovedbiblioteket i sentrum.

SENTRUM: Deichmanke har samlet sammen nok materiale til å vise hvordan biblioteket har forandret seg siden starten i slutten av 1700-tallet.

Biblioteket var helt fra begynnelsen åpent for alle byens borgere, og de eldste låneprotokollene viser at det ble flittig benyttet.

– Vår første protokoll er fra 1787 og den viser at interessen for bøker var stor her i Oslo, sier spesialbibliotekar Astrid Werner.

I montrene rundt omkring i biblioteket har de samlet sammen mange av de store begivenhetene som har skjedd hos Deichmanske opp igjennom tiden.

– Vi presenterer blant annet Haakon Nyhuus som har betydd veldig mye for vår historie. Han fikk utlånet til været her i Oslo da han innførte åpne hyller. Han var en mann med mange ideer og han ville blant annet ha lån av bøker på trikker og i parker, sier Astrid Werner.

Hun forteller også at besøkstallene i dag også øker, men at utlån av bøker har gått litt ned.

– Publikum bruker kanskje biblioteket litt annerledes i dag. Mange kommer hit for å lese aviser, tidsskrifter og surfe internett. I tillegg er det mange studenter som bruker oss som studiested. Vi har også merket en bra økning på barn og ungdom som besøker oss, avslutter Astrid Werner.Utstillingen vil stå ut januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere