RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nasra Muhyadin (til venstre) og Dilan Karakuyu er til daglig elever ved Bjørnholt og Nordstrand videregående skoler. På fritiden blogger de på FN-sambandets nettsider om internasjonale spørsmål og politiske temaer.
Nasra Muhyadin (til venstre) og Dilan Karakuyu er til daglig elever ved Bjørnholt og Nordstrand videregående skoler. På fritiden blogger de på FN-sambandets nettsider om internasjonale spørsmål og politiske temaer.

Deltar i FN-sambandets ungdomspanel

Nasra Muhyadin og Dilan Karakuyu er to lokale jenter som er tatt ut til å delta i FN-sambandets ungdomspanel 2009.

NORDSTRAND/BJØRNHOLT: På fn.no skriver ni engasjerte ungdommer fra hele landet om internasjonale spørsmål og FN-relaterte temaer. De ni utgjør FN-sambandets ungdomspanel 2009. Her går diskusjonen høyt og meningene er sterke.
Blant de ni er Nasra (16) og Dilan (18), som går på henholdsvis Bjørnholt og Nordstrand videregående skoler. De to jentene har bare møtt hverandre én gang før, men fant tonen raskt. For to så engasjerte tenåringer skal man lete lenge etter.

Sterke meninger

Nasra er spesielt interessert i konflikten i Midtøsten, situasjonen i Darfur, krigen i Kongo og ikke minst situasjonen i Somalia hvor hun opprinnelig er fra.

Hun forteller at hun kommer fra et politisk hjem hvor CNN alltid står på og at hun fra tidlig alder drømte om å redde verden. I fremtiden ønsker hun å bli politiker, fredsarbeider eller menneskerettighetsadvokat.

Aller helst vil jeg bli fredsmegler, sier hun og Dilan samstemmer høylydt.

Helt enig, det hadde vært den store drømmen, sier Dilan oppglødd. Nasra er også brennende opptatt av miljøvern og kvinners rettigheter.

Jeg er opptatt av hvordan kvinner har det i muslimske land og i krigsrammede land, forklarer hun.

Hun har store planer om å skrive et innlegg om dette temaet på kvinnedagen, men hennes første innlegg på fn.no skal handle om situasjonen i Gaza og valget i Israel. Hun håper at innlegget vil skape litt temperatur på debattforumet.

Jeg synes det er gøy. Jeg har sterke meninger som jeg vet mange er uenige med, og jeg håper at disse velger å dele sine slik at vi får en levende debatt, sier Nasra.

Vil jobbe for FN

Dilan er opprinnelig fra Tyrkia, men er født og oppvokst i Norge. Hun fant ungdomspanelet på fn.no da hun gjorde research for en oppgave. Hun søkte og synes det var fantastisk å få en plass i panelet.

Jeg ser på det som god erfaring, jeg får masse skrivetrening og jeg blir inspirert til å følge med på nyhetene, forteller Dilan. Den idealistiske 18-åringen legger ikke skjul på at drømmen er å jobbe for FN.

Jeg håper at mitt liv kan bidra til at verden blir et bedre sted å være. Jeg har ikke lyst til å bli glemt to generasjoner etter at jeg er gått bort, ler hun.

Dilan er svært engasjert i likestilling og rettferdighet. Andre temaer som opptar henne er utdanning, samfunnsøkonomi og HIV/AIDS.

Dilan har allerede postet sitt første innlegg på fn.no. Innlegget handler om begrepet «terrorist» og har fått tittelen: «Min frihetsforkjemper = Din fiende». Her er et lite utdrag fra bloggen:

«Linjen mellom det å betegne noen som terrorist eller frihetsforkjemper er bittersøt. Har en gruppe motstridende interesser med den staten, som grensene de befinner seg innenfor, har de lett for å bli betegnet som terrorister. Vi ser dette om og om igjen med geriljagruppen PKK i sørøst-Tyrkia. Både USA, NATO og EU har listet opp PKK som en terroristorganisasjon. Men er de virkelig det?»

Forbilder

Det er verken filmstjerner eller popsangere som står øverst på listen når Dilan og Nasra skal plukke ut forbilder. Begge blir drømmende i blikket når Jonas Gahr Støre nevnes, det er liten tvil om at Norges populære utenriksminister står høyt i kurs.

Og Barack Obamas valgseier var fjorårets høydepunkt. Men Gandhi er Nasras store forbilde.

Og min bestemor, skyter hun inn. Dilan forteller at hun beundrer sine foreldre.

De kom fra Tyrkia med ingenting. Når jeg tenker på hva de har gjort for meg og mine brødre for at vi skal få et godt liv, kan jeg aldri takke dem nok, sier en over middels reflektert 18-åring.

De unge jentene er ikke i tvil om at flere ungdommer burde vise mer engasjement.

Jeg tror faktisk at mange ungdommer kan mye, men det er mange som burde bry seg mer, sier Dilan.

Hvis man ikke tar stilling så er det en stilltiende aksept av overgriperen, sier Nasra uten å mukke.

Vi må også huske på at vi som bor i vesten er ansvarlige for at andre lider, for eksempel med tanke på klimaproblemene. Vi er fremtiden. Hvis ikke vi bryr oss, hvem skal da redde verden? avslutter Dilan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere