*Nettavisen* Nyheter.

Demonstrerte mot pels

Fham Sjøholm (32) demonstrerer for dyr, mot pels foran Peak Performance-butikken i Bogstadveien. FOTO: JULIE MESSEL

Det er ingen grunn til at vi skal bruke pels i dag, sier Fham Sjøholm (32).

Bogstadveien: Sammen med et titalls andre medlemmer av nettverk for dyrenes frihet demonstrerte hun, onsdag, torsdag, fredag og lørdag forrige uke mot bruken av pels. Demonstrasjonen fant sted etter at eierne av Peak Performancekjeden, det skandinaviske kleskonsernet IC Companys, tidligere i år annonserte at de skal begynne å selge pels igjen.

Unødvendig

Peak Performance innførte i 2004 en pelsfri Policy etter press fra dyrerettighetsorganisasjoner i flere land. Vi er her for å markere vårt standpunkt om at det er er helt unødvendig å bruke pels idag. Den lidelsen dyrene blir påført er helt unødvendig, sier Sjøholm til Lokalavisen. I Norge brukes først og fremst rev og mink, i stor grad fra finske pelsfarmer.

Til tross for at norsk og skandinaviske pelsfarmer forholder seg til lovverk, er det snakk om at disse dyrene lever på områder som ikke er større enn en handlekurv i et helt liv. Dette er dyr som egentlig skulle løpt rundt i det fri og vært ville. Jeg synes det er veldig veldig trist at dette selskapet går inn for bruk av pels igjen, sier Sjøholm.

Politi

Demonstrantene i Bogstadveien var ikke alene. Til tross for forbipasserende som fikk utdelt informasjon og løpesedler, var politiet tilstede da Lokalavisen snakket med Nettverk for dyrs frihets medlemmer.

Det er helt fint. Vi gjør vår jobb, de gjør deres, sier Sjøholm.

Det er ikke mange ukene siden flere pelsforretninger i Oslo opplevde å bli tilgriset med maling og fikk vinduer knust.

Hva synes du om den typen aksjon?

Det er ikke vår måte å gjøre det på. Flertallet i Norge er i mot bruk av pels. Det gjelder likevel for oss å fortsette å informere og spre kunnskap om hvordan dyrene som blir brukt i pelsnæringen faktisk har det.

Bruker heller fake

Daglig leder i Peak Performance Norge, Erik Monrad Hansen sier til Lokalavisen at han synes det er unødvendig av Nettverk for dyrs rettigheter å aksjonere utenfor butikken i Bogstadveien.

Vi i Peak Performance har ikke solgt produkter i Borg med pels siden 2004 og kommer heller ikke til å gjøre det, derfor synes jeg dette er unødvendig. Hva eierne våre driver med kan vi ikke legge oss opp i. Jeg kan ha en personlig mening, men jeg kan ikke påvirke deres valg. Når det gjelder våre egne produkter er det stort sett bare pels på krager som ville vært aktuelt, da kan vi like godt bruke fake, noe vi også gjør, sier Hansen.

Vi har ikke solgt produkter med pels siden 2004.

Erik Monrad Hansen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.