*Nettavisen* Nyheter.

Den beste ferieløsningen

Med trådløse rutere for mobilt bredbånd kan mange være tilkoblet samtidig. Vi har testet de to løsningene som er tilgjengelige på det norske markedet.

Vi har testet batteridrevne rutere for mobilt bredbånd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Batteridrevne rutere for mobilt bredbånd. Foto: Foto: Finn Jarle Kvalheim

AMOBIL.NO: Det finnes ikke mange totalløsninger på det norske markedet når det gjelder batteridrevne rutere for mobilt bredbånd.

Netcom og Ice leverer to av løsningene som er tilgjengelige Med bakgrunn i den enorme utbredelsen mobilt bredbånd har fått på kort tid har vi sammenliknet disse to tjenestene.

Disse to ruterne markedsføres relativt forskjellig. Netcom markedsfører miniruteren sin ved hjelp av bloggere, og et stort poeng er at den er så liten at den går i lommen. Dekning eller hastighet later ikke til å bli brukt spesielt mye i markedsføringen av denne.

Les også: Trådløst til hytta med batteridrevet ruter

Helt siden Ice startet opp har denne tjenesten vært markedsført med tungt fokus på dekning. På operatørens nettsider kan man lese at Ice skal dekke 75 prosent av norske landområder, og i denne dekningen skal 80 prosent av alle hytter være inkludert.

Det gjøres også et poeng av at Ice ikke bare har tjenester i Norge, men også i Sverige og Danmark. Abonnementene fungerer på lik linje og uten ekstra kostnad i alle tre land Ice opererer i.

Les også: Lanserer 4G

Praktiske forskjeller

Ruteren fra Ice er stor. Den er vesentlig større enn Netcoms vesle såpestykke, og den er også noe større enn mange vanlige bredbåndsrutere til hjemmebruk.

Den er likevel kompakt nok til at man uten videre burde få plass til den i bil, båt eller til og med i en ryggsekk om man har behov for det.

Netcoms lille ruter er laget for å gå i lomma, og er dermed lett å ta med - nesten uansett oppakning.

Hastigheter

Vi tok stikkprøver av målt og opplevd hastighet på flere steder. Ingen av stedene er fryktelig avsides, og vi var dermed litt usikre på hva dette ville si og om vi kunne regne med å få oppleve dekningsovertaket som Ice hevder å ha.

Det viste det seg at vi gjorde. I seks av åtte stikkprøver kom Ice raskest ut. Kun i Risør og på Ammerud var Netcom vesentlig raskere enn den den store ruteren.

Netcom har høyere maksimal hastighet i nettet sitt, og dette slo ut ved at vi i Risør fikk nesten 3 megabit per sekund. Da nettet oppførte seg svært stabilt og fint holdt dette også greit til å se høyoppløst video på videotjenesten Youtube.

På det jevne er det dog verdt å merke seg at selv om Netcom innehar hastighetsrekorden er snitthastigheten fordelt på alle åtte målepunkter relativt mye høyere hos Ice.

Netcom kan skilte med en gjennomsnittlig hastighet på rundt regnet 1 megabit i snitt, mens Ice gir 1,3 megabit per sekund i snitt. Det er også interessant at Ice kommer vesentlig raskere ut enn Netcom midt i Oslo sentrum.

Kostnader

Ice kommer generelt best ut i vår prissammenlikning. I øyeblikket har leverandøren en kampanje med tre måneders avslag på abonnementsprisen. Dette avslaget gjør at prisforskjellene blir større enn ellers.

Uten avslaget er Ice noe billigere for storbrukerne, og omtrent likt priset for de med mellomstort forbruk av data spredt over døgnets timer.

For de som vurderer ukesabonnementet er det greit å vite at etter å ha hatt abonnement med binding i et år hos Ice, eier man ruteren. Det er altså i skrivende stund billigere å kjøpe abonnementet Ofte med ruter og binding enn å kjøpe bare ruteren i løsvekt.

Totalt sett best

Ice kommer klart best ut når det kommer til dekning - også i tettbygde strøk. Så lenge kampanjeprisene varer er også abonnementene vesentlig bedre priset enn Netcoms varianter.

Netcoms mobile bredbånd leverer begrenset ytelse utenfor de aller mest sentrale stedene i vår stikkprøverunde.

Med priser som i øyeblikket ligger vesentlig høyere enn Ice, og med enten mindre datamengder inkludert eller begrensning på tid på døgnet for mellomtunge brukere er dette et produkt som kun egner seg for de som vil ha en veldig liten ruter.

Ice kommer altså ut som den totalt sett beste løsningen i vår test.

Les også disse sakene på Amobil.no

- Vi elsker Evo 4G - HTCs amerikanske monstermobil

Video av Iphone-prototype i Vietnam

Netcom vil kverke fasttelefonen

Ekstremtelefon med 1,3 GHz Snapdragon lekket

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.