«Den delte byen, eller?»

Det er feil at Oslo er en delt by, mener Erik Lundesgaard (H). ILLUSTRASJONSFOTO

Det er feil at Oslo er en delt by, mener Erik Lundesgaard (H). ILLUSTRASJONSFOTO Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Erik Lundesgaard (H)

Venstresidens poengtering av Oslo som en delt by er sterkt overdrevet og feilaktig. Det gjentas til stadighet: «Oslo er en delt by». I forkant av årets valgkamp på forsommeren repeterte venstresidens kandidater dette til det kjedesommelig, godt backet av Dagsavisen, som beleilig hadde artikkelserien «den delte byen» på trykk.

Del på Facebook

Aps Libe Rieber-Mohn valgte kampen mot den delte byen som sin viktigste sak, da hun i våres ble valgt som byrådslederkandidat.

Men stemmer det virkelig at Oslo er en delt by?

Forskjellene i Norge og Oslo er små. I følge venstresiden øker de, men det avhenger strengt talt av hvordan du regner. I følge venstreideologen Magnus Marsdal i 2007 hadde forskjellene i Norge aldri vært større enn nettopp dette året.

Året etter, da Norges aksjeeiere fikk sine verdier barbert av finanskrisen, hadde forskjellene mellom rik og fattig i landet sjeldent vært mindre. Det sier litt om hvordan enkelte på venstresiden misbruker statistikk. Saken er den at formuesberegning av aksjeverdier er mer eller mindre irrelevant i vurderingen av ulikhet i samfunnet.

Det er ikke et problem at noen er rike. Det er et problem hvis mange er veldig fattige, og ikke kommer seg ut av den såkalt fattigsdomsfellen. Det vesentlige er om sosial mobilitet er mulig i samfunnet. Og det er det i dagens Norge.

De nye Ali-yrkene, som er populære blant Ali og Fatima Nordmann, henholdsvis advokat, lege og ingeniør, er ett eksempel på det. Det samme er Libe Rieber-Mohns egen klassereise fra Bøler-jente til finansfrue på Oslo Vest.

«Det er tolv års leveforskjell mellom folk på Sagene og Vinderen», gjentas til stadighet av Ap-folk som det fremste eksempel på den delte byen. Selv utenriksminister og Vinderen-mannen Jonas Gahr Støre har påpekt det.

Befolkningsundersøkelsen om forventet levealder fra SSB fra 2005 har vært grunnlaget for denne påstanden. I realiteten skiller Sagene seg dramatisk ut fra alle andre bydeler i Oslo i denne undersøkelsen. Forventet levealder for menn på Sagene var 68,2 år. For menn i Bydel Vestre Aker var den 80,5 år. Utover denne forskjellen var ulikheten i levealder små mellom bydelene i Oslo.

Det er derimot interessant å se at forventet levealder for kvinner i Bydel Sagene var hele ni år høyere enn for menn i 2005. Forskjellen innad i bydelen var altså betydelig, og burde vekke mer engasjement hos Ap-folk enn forskjellen mellom Vindern og Sagene.

En nøyere gjennomgang av befolkningsstatistikken fra 2005, og nyere tall for forventet levealder i Oslo, av politisk redaktør i Bergens Tidende, konkluderer med at forskjellene i forventet levealder mellom øst og vest i Oslo, er så små at man ikke snakker om systematiske ulikheter.

Dessuten er levealderen stigende i øst, spesielt på Sagene. Likefullt fortsetter venstresiden og snakke om den delte byen og belegger det med ulikheter i forventet levealder i øst og vest. Det er å manipulere statistikk, og med overlegg mane til splittelse av Oslo.

Etter 22/7 var alle enige om at svaret var mer demokrati og mer åpenhet, og at vi skal stå sterkere sammen. Ja, la oss gjøre det med å enes om av vi faktisk er én by, og ikke en delt by, for det er faktisk ikke sant. Det essensielle spørsmålet er hva vi kan gjøre for at hele byen blir sterkere knyttet sammen, og blir en enda bedre by. Venstresiden og Aps Libe Rieber-Mohns svartmaling av en delt by, tjener ingen.

Erik Lundesgaard
Bystyrekandidat, Gamle Oslo Høyre

Del på Facebook

LES MER OM «DEN DELTE BYEN»:

Ingen bedring for «den delte byen»

FATTIGHUSET: – Oslo er en delt by

SOSIALBYRÅD: – Oslo er ikke en delt by

KRF: Vans keligstilte kan tape på tallrot

AP: – Østkanten har både det beste og det verste

SV: – Også vestkanten må ta ansvar

SV OM SKATTELISTENE: Oslo består av to ulike verdener

AP: – Vi er i ferd med å tillate ghettoer

SKATTELISTENE: – Oslo er en delt by

FABIAN STANG: – Jeg er lei meg

AP: – Fabian Stang framstår som en naiv klovn

Fabian Stang ber østkanten lære av vest

AUDUN LYSBAKKEN: – Barnefattigdom er det viktigste vi kan diskutere

ERLING FOLKVORD (R): – Fattigfolk blir misbrukt i valgkampen

BU-LEDERE I ØST: – Barnefattigdommen er ekstrem

BU-LEDERE I VEST: – Vi tar ansvar

FATTIGHUSET: – Jeg blir så forbanna

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer fra blogger: Tippetips

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag