RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den dramatiske påsken


Prestene Torgeir Sørensen, Fredrik Ulseth og Sverre Bang kan fortelle om spennende gudstjenester i løpet av «den stille uke».
Prestene Torgeir Sørensen, Fredrik Ulseth og Sverre Bang kan fortelle om spennende gudstjenester i løpet av «den stille uke».
For dem som velger en bypåske i år, kan kirkene friste med spennende gudstjenester.

LAMBERTSETER/BEKKELAGET: Dramatikk er stikkordet for høytiden vi er inne i. Også mange kirker velger dramatiske virkemidler når de skal formidle påskebudskapet.

Vi tør mer nå enn tidligere i våre gudstjenester, forteller sogneprest i Lambertseter kirke, Fredrik Ulseth.

Samtidig som dette kan virke moderne, så er det egentlig å gå tilbake til røttene i den kristne tradisjonen, sier Sverre Bang, sogneprest i Bekkelaget kirke.

Ulike gudstjenester

Påsken ble i går, palmesøndag, innledet i kirken med familiegudstjenester hvor kirkerommet gjerne er pyntet med palmeblader.

Denne uken er det gudstjenester skjærtorsdag, langfredag samt første påskedag. I Lambertseter kirke er det også gudstjeneste andre påskedag.

Skjærtorsdag

Under kveldsgudstjenesten skjærtorsdag skal vi dekke opp til påskemåltid, for å symbolisere Jesus' siste måltid med disiplene, forteller Ulseth.

I Lambertseter kirke skal det serveres gryte. På bordet vil det også stå et fat med de symbolske matvarene kjent fra det jødiske påskemåltidet.

Vi planlegger å dekke på et langbord i kirkens midtgang. Måltidet avsluttes med nattverd, forteller Ulseth.

Vi kommer til å servere påskelam i Bekkelaget kirke skjærtorsdag, forteller Bang.

Langfredag er det duket for dramatikk.

Vi skal blant annet pynte et kors med tornekrans. I den fester vi fem roser som symboliserer Jesus' sår. Deretter blir det en symbolsk gravlegging hvor vi pakker korset inn i et likklede, forteller Ulseth.

Motsetningen mellom denne dagen og gudstjenesten første påskedag er stor.

Da er det glede. Masse sang og påskeliljer. Livet vinner over døden, og Jesus fullfører oppdraget. Så det er et stort sprang fra det dypeste mørke langfredag til den største glede første påskedag, sier Bang.

Jazzgudstjenesten

Sverre Bang er med i bandet «The Real Fake Band», et band bestående av flere prester, som tradisjonen tro skal stå for jazzgudstjenesten i Lambertseter kirke andre påskedag.

Da har man mulighet til å få en oppsummering av hele påskeberetningen. Vi kaller det en gudstjeneste for hjemvendte påsketurister, ler Bang.

Jeg som er ganske ny her synes denne tradisjonen er helt strålende. Jazzmusikk er særlig egnet til å formidle påsken, sier Fredrik Ulseth.

Vikarierende kapellan i Lambertseter kirke, Torgeir Sørensen, minner om at det også under gudstjenesten søndag den 30. mars blir en oppsummering av påskens hendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere