RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den glemte kunstner


Slik illustrerte Gerhard August Schneider åsgårdsreia.
Slik illustrerte Gerhard August Schneider åsgårdsreia.
Nordstrandsforfatter Erik Henning Edvardsen er ute med ny eventyrlig bok.

Nordstrand: Den nordstrandsbaserte forfatteren Erik Henning Edvardsen er museumsleder ved Ibsenmuseet i Oslo og faglitterær forfatter innenfor områdene folkloristikk, litteraturhistorie og kulturhistorie.

Gjennom Norsk Folkeminnelag har han nå utgitt den andre av en planlagt trilogi om eventyrillustratøren Gerhard August Schneider. Det første bindet av trilogien utkom i 2005.

Motvirket analfabetisme

I boka «Kvitebjørn Kong Valemon. Gerhard August Schneider - den illustrerte eventyrutgaven som aldri utkom» beskriver Edvardsen de femti årene fra Asbjørnsen debuterte som eventyrforteller i 1837 til livsverket hans ble avsluttet post mortem i 1887.

Asbjørnsen ønsket å vekke leselyst og motvirke rådende analfabetisme ved at bøkene skulle illustreres.

Han ønsket helst at bøkenes skulle illustreres nasjonalt for å fremheve det norske bidraget i en litterær sjanger som var utpreget internasjonal.

Kunstmaleren som løste oppgaven var August Gerhard Schneider, men da han begikk selvmord i Antwerpen i 1873 ble hans livsverk fortiet.

Lærte av Schneider

Asbjørnsen stilte imidlertid utkastene til Schneiders eventyrtegninger til rådighet for yngre kunstmalere som kunne lære av dem.

Flere av dem som leverte sine bidrag til den første gjennomillustrerte utgaven av Norske Folke- og Huldreeventyr i Udvalg i 1879, kunne fritt få omsette Schneiders ideer til egne uttrykk.

Forholdet mellom Schneider og våre mer kjente eventyrillustratører, Otto Sinding, Erik Werenskiold og Theodor Kittelsen, er trolig den best bevarte hemmelighet i norsk kulturhistorie. I denne boka er det gjengitt 17 eventyr og sagn sammen med Schneiders tegninger.

De fleste illustrasjonene har aldri tidligere vært publisert eller på annen måte vært gjort kjent for et større publikum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere