*Nettavisen* Nyheter.

Den katolske kirka opprørt

Kristine Dingstad FOTO: PROMO

Avsløringene av utnytting av polske arbeidere, opprører oss i Den katolske kirke. Dessverre må vi vel også si at det ikke er overraskende, sier informasjonsleder Kristine Dingstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den siste tiden har det blitt avslørt at polske arbeider u tnyttes i Oslo (Stedet på bildet har ingenting med saken å gjøre). ARKIVFOTO

OSLO ØST: Norge trenger arbeidskraft, og statsråd Bjarne Håkon Hanssen sa sågar i et møte med den katolske biskopen i Oslo at det i dag er polakkene som bygger Norge.

Den katolske kirke forsøker, i samarbeid med flere andre både private og offentlige aktører, å spre informasjon til våre nye arbeidsinnvandrere om rettigheter og plikter i Norge.

Når norske arbeidsgivere på det groveste utnytter mennesker i en svært sårbar situasjon, er det et tegn på at hverken tilsyn eller strafferammen fungerer godt nok. Heller ikke koordineringen av arbeidet for å hjelpe arbeiderne til rette fungerer tilfredsstillende, sier Dingstad.

Alvorlig for kommunen

At byggherren er Oslo kommune, er også alvorlig. Nå har heldigvis kommunen tatt affære og stengt arbeidsplassen, men de brutale konsekvensene av dette er det jo tragisk nok arbeiderne og deres familier som må bære. Mange av dem har kone og barn i hjemlandet som de forsørger. Nå sendes de av arbeidsgiver hjem til Polen på «avspasering». Dette er kynisk og uholdbart og etterlater familier i krise, sier Dingstad.

Mot konkurs

De fleste polakker er katolikker og bruker kirken aktivt. Ikke sjelden møter fortvilte polske og andre utenlandske arbeidere opp hos oss og søker hjelp. Vi har de siste årene måttet hente flere prester fra Polen for å møte de store åndelige og sosiale behovene.

Vi gjør så godt vi kan for våre nye arbeidsinnvandrere, og for Den katolske kirke i Norge gir de et stort løft, men utfordringene står også i kø. Nå setter vi vår lit til at arbeids- og inkluderingsministeren setter av en ekstra pott på 2009-budsjettet til oss, slik at vi kan møte situasjonen på en forsvarlig måte.

Nå styrer vi oss selv mot konkurs for å møte behovene - blant annet for flere nye kirker.

Ønsker polsk senter

Men først og fremst ønsker vi å opprette et polsk senter med ansatte polakker som har vært i Norge en stund, som i samarbeid med polske prester og private og offentlige aktører kan hjelpe arbeiderne til rette - og møte både deres åndelige og sosiale behov, sier Kristine Dingstad.

Norge kan ikke være kjent med at mennesker i sårbare situasjoner utnyttes av kyniske arbeidsgivere. Men det er enda ikke godt nok. Arbeidet må intensiveres, men kanskje først og fremst koordineres, avslutter Dingstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.