RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den kontorløse juristen

Selv om jurist og rettshjelper Øyvind Hasli har like lang utdanning som en advokat, er han likevel halvparten så dyr.

St. Hanshaugen: Den vanligste årsaken til at folk kvier seg få å kontakte advokat, er frykten for høye salærer. Dette er noe rettshjelper Øyvind Hasli i den nyetablerte rettshjelperkjeden Webjuristene ønsker å gjøre noe med. Kjeden er en kjede av selvstendige rettshjelpere som forsøker å gi juridisk bistand til priser som ikke skremmer folk.

Lavt kostnadsnivå

I følge Advokatforeningens bransjeundersøkelse fra 2005, tok den gjennomsnittlige advokat en timebetaling på 1325 kroner. Når webjurist Hasli i dag har en timepris på 680 kroner, blir dette hele 645 kroner billigere. Prioriteringen av lavt kostnadsnivå er hovedårsaken til den store prisforskjellen, mener Hasli.

Jeg har verken fancy kontorlokaler eller ansatt sekretær. Alle kostnader er presset ned for å kunne gi god like god kompetanse og rådgivning som en vanlig advokat, men til den rimeligste prisen, forteller Hasli. Den lokale rettshjelperen har hjemmekontor på St. Hanshaugen og har denne bydelen og Frogner som sitt primære dekningsområde. I tillegg til at Hasli er tilgjengelig på telefon og på nett, kan han også komme på hjemmebesøk, treffes på kafé eller i et gratis kontorlokale Hasli har tilgang til.


Rettstvister oftest små

Mange er av den oppfatning at det å kontakte advokat er ensbetydende med rettssak og store saksomkostninger. Men ofte er både lovverket og rettspraksisen slik at løsningen på en tvist allerede finnes. Det gjelder bare å få bistand av en profesjonell som kan tolke terminologien for deg.

To rettsområder som nesten alle før eller senere vil komme borti, er arveretten og familieretten. I disse sakene kan jeg som oftest, når jeg har fått alle fakta på bordet, ganske raskt fortelle klienten om man har en sak eller ikke. I følge vår egen statistikk for alle typer saker ender bare to av nærmere hundre tvister med rettssak, forklarer Hasli.

Hasli praktiserer innenfor nært sagt alle sivilrettslige områder. Hans fremste kompetanseområder er innenfor kontraktsrett, familie- og arverett, og bolig og entrepriserett.


Få det skriftlig

Det er ikke bare priser alene som gjør at rettstvister kan bli en tung påkjenning. Sterke familiekonflikter i kjølvannet av skillsmisser eller arveoppgjør, er noe Hasli ser mer og mer av. For i takt med at det gamle familiemønsteret er i endring, er det ikke dermed sagt at lovverket følger etter, advarer Hasli.

Samboere med felles økonomi er noe som blir mer og mer vanlig. Her er det viktig å huske på at om samboerforholdet tar slutt, vil ikke ekteskapslovens delingsbestemmelser bli gjeldende. Men ved å opprette en samboeravtale kan begge parter på forhånd stadfeste sine økonomiske eierandeler, slik at kostbare rettsforhandlinger kan unngås.

Videre ser vi at flere og flere ektefeller har både felles barn og særkullsbarn (barn født fra tidligere ekteskap/forhold). Her kan opprettelse av gjensidig testament eller ektepakt langt på vei forebygge de konflikter eller økonomiske dilemmaer som kan oppstå ved en eventuell skillsmisse eller dødsfall, forteller Hasli.

Webjuristene har to typer fastpris på slike skriftlige oppdrag. En fastpris der man bare betaler for opprettelsen, og en fastpris som i tillegg inkluderer to timers rådgivning.

Ytterligere informasjon om din lokale rettshjelper finner du ved å gå inn på www.webjuristene.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere