*Nettavisen* Nyheter.

Den lange ungdomstiden

 

Da bestemoren min på 97 år ble konfirmert i 1925, ble hun regnet som voksen. Da fikk man rettigheter og plikter som voksne, og for mange var overstått konfirmasjon det samme som at man måtte ut å tjene penger. Mange måtte klare seg helt på egenhånd.

Nå til dags går den jevne 14-åring i åttende klasse på ungdomsskolen, bor hjemme hos mor og far, der de ganske sannsynlig får lommepenger. Og selv om dustete lekser, urteite lærere, ubeleilige kviser og serieforelskelse kan virke alvorlig nok for en 14-åring som står midt i det, er det tross alt litt mindre bekymringsfylt enn å måtte klare seg alene i verden.

Ungdomstiden er en overgangstid mellom barn og voksen, men i 2008 er det ingen ritualer igjen som siganliserer at vi er blitt voksne. Ungdomstiden er strukket ut. Er vi voksne når vi kjøper vår første bil eller leilighet? Eller er det når vi slutter å hvile de slitne beina våre på t-banesetet foran oss? Statsminister Jens Stoltenberg sa i et intervju en gang at han følte seg ordentlig voksen først da han fikk barn.

Siden min bestemor var ung har arbeidsdagen blitt betydelig kortere og studietiden lengre. Da bestemor tok jordmorskolen i Bergen var det lite tid til rangling på byens etablissementer. Ikke sømmet det seg heller. Mange av dagens studenter, og for den del gårsdagens, vet å hygge seg med et glass som gjerne blir et lass, og de fleste har både tid og råd til å leve litt ut i ungdomstiden. Skjønt - er man ung lenger når man studerer? Å være ung er viktig i vår tid. Men ikke for ung da. Det er ikke kult å bli bedt om leg(itimasjon) på vei inn på bar når man er 16 år, men da jeg selv var 29 ble jeg hysterisk kry fordi jeg måtte vise leg for å kjøpe røyk. Kanskje var det det første opplagte tegnet på at jeg for lengst hadde tatt skrittet inn i de voksnes rekker, som det så festlig heter i konfirmasjonskortene den dag i dag.

Men det er ikke til å komme fra, det er utrolig viktig for unge voksne å virke ungdommelige. En ung dame på 35 skal ikke gå i kjerringklær. Men det bikker over til det parodiske når noen frembyr seg selv som "Leken gutt, 52, søker ung kvinne for...". Og når en gjeng menn på middagshøyden drar på tur for å se på fotball og damer, ja da heter det "guttetur". Hvilke gutter, sa du? Sånne uttrykk skrangler litt i hodet mitt, men det kan selvsagt skyldes at jeg har en skrue løs. For et par år siden begynte jeg å rote med alderen min, og jeg er stadig i tvil om jeg er 35 eller 37. Så må jeg bare tenke på at jeg er født i 1972 og trekke dette fra rett årstall. Som jeg også ofte er litt usikker på. Voksne og gamle sier ofte at tiden flyr, og det er jeg i grunnen enig i, for i går var det mai og i dag er sommeren på hell. Jeg tror jeg må ha blitt voksen.

Femåringen hjemme hadde det på tunga, da han her om dagen ba pappaen hilse besteforeldrene som han snakket med på telefonen. "De er jo så gamle og søte", mente han om de to som såvdt er passert seksti, og det var akkurat da jeg kom på at jeg ikke skulle spørre mitt vesle orakel om han syntes mamma var litt ung og pen.

Nei, jeg får la ungdommen pusle med Ipod, MP4, MSN og PS3, mens jeg mimrer om tiden da Gro og Kåre stadig duellerte på statskanalen. Noen ganger er det all right å ikke være ung også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.