Den nye TT-ordningen - fredag 25.februar

Viser til artikkel i Deres avis 21.01.05 og også til reportasje i Dagsavisen 01.02.05. Jeg har blått TT-kort etter flere feiloperasjoner i tiden 2000 t.o.m. 2004 på Lovisenberg, Aker og Ullevål. Jeg sitter benamputert og lam fra livet og ned på venstre side og er henvist til rullestol. Mellom alle operasjonene har jeg hver gang kjempet meg opp igjen. Også i 2004 takket være OCH Ortopedis kunststykke å lage en fabelaktig benprotese. Det er et blodslit, men jeg klarer nå å komme fra A til B og tilbake, uten hver gang å måtte ta med rullestolen.

Den gang Samferdselsetaten hadde TT-ordningen, ble kortene automatisk oppdatert. Nå når bydelene - Østensjø for min del - har overtatt ordningen, skjer det ikke noen automatisk oppdatering. Når jeg skulle hente frikortet for 2005, fungerte ikke kortet. Det kostet meg nær kr. 250,- ekstra. Det viser seg nå at man selv må ringe og be om oppdatering av kortet. Hvorfor så tungvint? Vi har det ille nok fra før. Attpåtil får man bare 50 turer på det blå TT-kortet - dvs. 1 tur/retur annenhver uke! Forstå det den som kan. Resten av de 100 turene skal man benytte til spesialtransport. Det er bare det at man må vente opptil trekvart time før denne bilen kommer. Følgen er at det er komplett umulig å gjøre noen som helst konkret avtale, for man vet aldri når man kan være fremme dit man skal, så vel som når man kommer hjem igjen. Jeg kan ikke sitte og vente så lenge av gangen da jeg også er påført inkontinens grunnet feiloperasjon.
Jeg bad min nevropsykolog på Ullevål om å sende en anmodning til henne som er leder for TT-tildelingen. Den havnet for det første rett i arkivet uten først å komme på hennes skrivebord. For det andre, når jeg så ringte henne for å få oppdatert mitt blå TT-kort, ble jeg nokså kaldt anvist med 50 turer (privat) og resten med den ovennevnte spesialtransport.
Som feiloperert og 80% invalid person, er alt det slit og den kamp jeg har ført for å komme meg opp igjen for å slippe unna rullestolen iblant, fullstendig bortkastet. Forstår kommunen og politikerne som har fått i stand denne håpløse, tungvinte og gammeldagse ordning, ingenting? Har de respektive nevnte noen gang overhodet forsøkt å sette seg inn i situasjonen for oss handikappede? Åpenbart ikke! Solveig Nyhamar klarte det heller ikke når det var et åpent møte i Østensjø Bydel. Jeg kom da ikke inn på det møtet for det var verken strødd eller måkt snø. Jeg snakket med henne dagen etter, og da sa hun følgende til meg: "Nå forstår jeg deg." Hun hadde da brukket benet og kom heller ikke inn. Man må åpenbart selv bli handikappet for å kunne forstå noe som helst. De som sitter og administrerer dette, burde, og skulle, forstå de handikappede.
I tillegg til de vanskeligheter man nå har stelt i stand, kommer jo de problemer som er nevnt i artikkelen i Nordstrands Blad. Det har jeg fått erfare selv, hvor utrolig tungvint ordningen nå er blitt i forhold til den som fungerte bra til utgangen av 2004.
Hvis det pengemangel som er grunnen til dette, hadde det kanskje vært en tanke å unngå så mange feiloperasjoner så vel som sykehusinfeksjoner. Da kan myndighetene "spare" store summer og la oss få et verdigere liv. Det kan da vel ikke være pengemangel i verdens angivelige rikeste land? Har den norske stats helsevesen først gjort en bortimot 80 % invalid, så bør de ta ansvaret og la oss få et tilnærmelsesvis verdig liv! Kan dere ikke ta ansvar slik at man får et verdig liv og ikke må sitte med angst for hva man skal knebles og nedverdiges med neste gang?

Med vennlig hilsen
Gunnar Clausen
(Innlegget er noe kortet ned, red.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.