*Nettavisen* Nyheter.

Den romantiske parken

Else Espeland og Madeleine von Essen på utsiden av Bogstad Gård. foto: Elisabeth C. Wang

Rundt 1780 anlegger godseier Peder Anker, etter inspirasjon fra utlandet, en landskapspark på Bogstad Gård. I boken "Bogstad park og hager, til nytte og behag" får man hele den spennende historien.

Klikk på bildet for å forstørre.

Madeleine von Essen og Else Espeland på utsiden av Bogstad Gård. foto: Elisabeth C. Wang

Klikk på bildet for å forstørre.

Bokverket fra 1752 med Morten P. Leuchs navnetrekk har antagelig vært brukt som håndbok i forbindelse med Leuchs nyanlegg på Bogstad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Utsnitt av Erik Pauelsens maleri fra 1788.

SØRKEDALEN: Boken er skrevet av autodidakt ekspert på historiske hager og gamle hageplanter, Madeleine von Essen og museumsleder ved Bogstad Gård, Else Espeland.

Etter at Østfløyen var ombygget vedlikeholdet av bygningene var klare, følte vi at det var på tide å starte det faglige arbeidet parkområdet. Førstevalget falt på karpedammene, ettersom vi skjønte at det prosjektet ville få mye oppmerksomhet, sier Espeland.

Frøken detektiv

Som grunnlag for restaureringen av parken, med oppstart i prosjektet karpedammene, ble det gjort gjort en grundig innsamling av kunnskap og dokumentasjon av historien bak Peder Ankers park.

Madeleine var rene frøken detektiv og snuste seg frem til fakta i museer, brev, tegninger og kart i inn- og utland, forteller Espeland. Med på laget kom også landskapsarkitekt Anne Kaurin, for Espeland innså at hun kom til kort når det gjaldt restaurering av den historiske parken.

Dette var ikke mitt felt, men jeg hadde et genuint ønske om å lære mer om det. Dermed gikk vi i gang med å arrangere faglige seminarer. Det ble tre av dem i rekken, og de fikk mye oppmerksomhet, sier Espeland.

Ekspertgruppen bestod etter hvert av Madeleine von Essen, Anne Kaurin og fagansvarlig hos Riksantikvaren, Mette Eggen. I takt med arbeidet som begynte å ta form, samlet de stadig inn ny og spennende informasjon.

Da vi leste igjennom all den innsamlede informasjonen, forstod både jeg og Else at dette var interessant informasjon for flere enn oss. Vi kunne laget et kjempedokument, men bestemte oss heller for å ta kontakt med et forlag, sier von Essen.

En bok blir til

Espeland kontaktet så Aschehoug forlag ved William Nygaard og tilbakemeldingen var svært positiv.

Vi ønsket å få med alt av fakta og andre opplysninger i denne boken, i tillegg til bilder, historiske og nye. Madeleine har tatt samtlige av de nye bildene som man ser i boken og de kommer virkelig til sin rett, sier Espeland.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.