*Nettavisen* Nyheter.

Den siste olje brennes om syv år

 

I Oslo brennes den siste olje om syv år, da blir det forbudt. Boligsameier og næringsbygg får nå gratis eksperthjelp og pengestøtte på oljefri-temakveld.

OSLO: En vanlig vinter sluker oljefyren 30 tusen liter fyringsolje i Gyldenløves gate 22B. Oppvarmingen av de 15 leilighetene i bygården slipper ut like mye klimagasser som 38 biler, og skitner til lufta man puster inn lokalt på Frogner. Oljetanken er også gammel og kan gå lekk. Derfor dro styremedlem Håkon Moslet på oljefri-temakveld i fjor vår.

Vant ekspertråd

– Det var nyttig å få vite hva slags oppvarming vi kan bytte til, og hvordan vi kan få tilskudd og lån fra kommunen, sier Håkon Moslet. Sameiet var i tillegg heldig og vant en enøksjekk av bygget etter å ha svart på evaluering av arrangementet. To energirådgivere kom på befaring i fyrrom, loft og én leilighet, og kom med anbefalinger om smarte tiltak for å spare energi og bli oljefri.

Grønn varme fra dypet, fra trær eller slakteavfall?

Frogner-sameiet fra 1926 er heldige. De kan velge mellom bergvarmepumpe som henter varme 200 meter nede i grunnen i bakgården, trepellets og fjernvarme fra Hafslund. De kan også bytte ut den fossile oljen med biofyringsolje som er avfall fra blant annet slakterier og fiskefabrikker. Valget er ikke bare enkelt, men uansett vanker det pengestøtte fra Oslos eget Klima- og energifond.

Siden 2008 har nesten 1000 store og små oljefyrer blitt vraket med kommunal støtte.

Smartere energibruk sparer penger

I tillegg til å kutte oljeforurensingen, kan sameiet spare mye energi med enkle grep. Ekspertene anbefalte å sette inn et energioppfølgingssystem, individuell varmemåling, termostatstyring av radiatorene og innregulering av varmeanlegget. Til sammen kan disse tiltakene kutte energiregningen med nesten 70.000 kroner i året.

Les også:

Nå tennes tusenvis av oljefyrer

Kostbart å glemme å sjekke oljetanken

Oljetank-verstinger i Oslo vest

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.