*Nettavisen* Nyheter.

Den siste store perlen

Fremtidens Filipstad og Vippetangen var gjenstand for heftige diskusjoner på Fjordbykontorets folkemøte i forrige uke.

FJORDBYEN: Nå har Fjordby-planen vært ute på offentlig høring i nesten to måneder. 22. november samlet beboere og andre engasjerte seg til folkemøte i teaterbåten MS Innvik i Bjørvika. Fjordbykontoret (underlagt Plan- og bygningsetaten) orienterte om de ulike fremtidsvisjonene både for Filipstad, Vippetangen, og Kongshavn/Ormsund i øst, men Filipstad havnet oftest i sentrum av diskusjonen.
Noen mener at Filipstad er den siste store perlen i Oslo, åpnet Fjorbykontorets seniorarkitekt om utstikkeren vest for Tjuvholmen, som fortsatt brukes som konteinerhavn.
Kontroller arkitektene
Gunder Dahl og Berit Oppedahl er to av dem som mener nettopp det. De bor i Munkedamsveien, i samme hus som slekten flyttet inn i i 1899. På den tiden gikk det småbåtvei ned fra huset. Og interessen for fjordområdene har naturlig nok gått i arv: På folkemøtet var han en av flere beboere og andre interessenter som ville belyse ulike sider ved saken for Fjordbykontoret, som sier de skal ta med innspillene videre i prosessen.
Det viktigste for meg er at arktitektene ikke får lov til å tegne med 'maks grad' på Filipstad, og at det ikke er de private interessene som får råde. De er interessert i å bygge flest mulig kvadratmeter, sier Dahl til Vestkanten.
Samle cruise- og fergeterminal
Dahl vil heller ha et samarbeid mellom landskapsarkitekter, arkiktekter, og en rekke andre disipliner.
Jeg etterlyser en balanse mellom utnyttelsesgrad og friarealer for folk flest, og synes det er viktig at man tar hensyn til flora og fauna, sier han, og legger til at ferge- og cruisetrafikken helst bør samlokaliseres på Hjortnes (i området hvor dagens fergeterminal ligger) slik Fjordbykontoret foreslår. Bystyret har imidlertid overstyrt forslaget med et vedtak som går inn for å bygge ny cruiseterminal på Akershusstranda i tillegg til de to eksisterende terminalene på Hjortnes og Vippetangen. Politikerne har for det meste utelukket endringer av vedtaket.
På sin side er Dahl helt på linje med Oslo Byes Vel, som påpeker at nye obligatoriske sikkerhetstiltak for terminalene kommer til å ta svært mye plass, og kan medføre at folk "stenges ute fra sjøkanten".
Jeg synes det bør være mulig å samle de på ett sted, sier Dahl.
Sentrums- utvidelse? Nabolag?
Fjordbykontoret har lagt frem tre fremtidsalternativer for Filipstad, presentert som overordnede rammer som kartlegger grove trekk i utviklingen. Etter hvert skal kommunen bruke en av rammene til å lage detaljplaner og behandle byggesøknader.
De tre alternativene for Filipstad heter "gjenbruk", "sentrumsutvidelse" og "nabolag". For Vippetangen (foran Akershus festning) er det også tre alternativer; "gjenbruk", "destinasjon" og "aktivitetspark". Men skal du komme med innspill, er det allerede for sent. Høringsfristen var 5. desember.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.