*Nettavisen* Nyheter.

Den skal tidlig krøkes...

Pål Rokke, Christopher Husebye og Per Bjørkum steppet inn som lærere på Slemdal skole forrige uke. Foto: Alexander Synstad

Man får lønn for å jobbe, og staten tar en del av lønnen. Fjerdeklassingene ved Slemdal skole fikk i forrige undervisning av en uvanlig sort.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ga med den ene, tok med den andre: Per Bjørkum har nettopp gitt elevene lønn. Og så tar han en del tilbake i skatt.

SLEMDAL: Det er, heldigvis, ennå en stund til barne i fjerde trinn på Slemdal skole blir voksne. Men de har likevel fått smake litt på voksenlivet.

Gjennom et opplegg i Ungt Entreprenørskap, steppet tre foreldre inn som lærere. På timeplanen sto grunnleggende innføring i hvordan systemet med lønn og skatt fungerer.

I en av klassene fant vi Per Bjørkum. Han har en bunke med lekepenger i hånden. Elevene har fått sine sedler som lønn. Bjørkum leker staten og tar tilbake det som skal betales i skatt. Og da griner noen på nesen. Det er ikke så veldig gøy å betale skatt. Men Bjørkum får elevene til å forstå at det må til.

Nye brannbiler

Dere som sjobber i staten, hvor kommer pengene til lønnen deres fra, spør Bjørkum.

Han får kjapt til svar at pengene kom fra skatten som ble betalt inn.

Staten bruker pengene til de i staten. Og til mye annet. For eksempel til nye brannbiler, sier en av elevene.

Ja, det er helt riktig, svarer Bjørkum.

Og etterhvert kommer det mange hender opp i været. Elevene kommer fram til at mange ting i nærmiljøet er betalt av det offentlige. Som for eksempel lekeplasser og annet som barn benytter.

Selv om det var litt surt å betale så mye i skatt av lønnen.

Krevende og gøy

Sammen med Christopher Husebye og Pål Rokke, avsluttet Bjørkum undervisningen fredag formiddag. Det var tredje gangen Bjørkum deltok i dette opplegget. Han synes det var gøy.

Men også krevende. Det er interessant å få et innblikk i livet på en skole og i hverdagen til lærerne. Vi foreldre har godt av å se hvordan lærerne har det, sier Bjørkum.

Husebye og Rokke er enig.

Flere foreldre burde prøve dette. Dessuten var det en morsom avveksling for oss, sier de.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.