*Nettavisen* Nyheter.

Den skjulte folkelidelsen

ENGASJERT LEDER: Gjeldsoffer-Alliansen (GOA) er en organisasjon av gjeldsofre som arbeider for å hjelpe andre gjeldsofre. Leder i GOA er Bengt Scheldt som snakket lett forståelig om postkassefobi holdt på Nedre Fossum gård. Foto: Foto: Jacob Kirkevaag

Frykten for vinduskonvolutter, postkassefobi eller finansfobi rammer opp mot 20 prosent av befolkningen. En lidelse som du finner i alle lag, uavhengig av utdannelse, yrke, sosial status eller bakgrunn.

Klikk på bildet for å forstørre.

INGEN MEDISIN: Det finnes ingen medisin eller enkle løsninger mot «postkassefobi».

Klikk på bildet for å forstørre.

TAKK: Mental Helse Stovner sto for arrangementet, og her takker leder Gunn Pound hjerteligst Bengt Scheldt for foredraget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bengt Scheldt.

STOVNER: Mental Helse Stovner hadde invitert Bengt Scheldt, Gjeldsoffer-Alliansens (GOA) leder, til å snakke om det relativt nye folkehelseproblemet.– Dette er en lidelse som er forbundet med mye skam og selvbebreidelse. Den fører til at mange forholder seg på en underlig, ubehjelpelig og tilsynelatende irrasjonell måte til det å administrere sin egen personlige økonomi, sier Bengt Scheldt.

Gjeldsoffer

Skrekken for vinduskonvolutter er ikke å spøke med, og har gjort mange til gjeldsoffer.

«Et gjeldsoffer defineres som en privatperson med en gjeldsbyrde han/hun i utgangspunktet greide å betjene, men som på grunn av forhold vedkommende ikke har vært herre over er blitt umulig å betjene i overskuelig fremtid.».

Ingen medisin

I en rapport om forskning på fenomenet ”financial phobes” utført av dr. Brendan Burchell, og oversatt av GOA, beskrives problemet slik:

– Lidelsen finnes i alle lag av befolkningen, uavhengig av utdannelse, yrke, sosial status eller bakgrunn. De som er hardest rammet har angstliknende symptomer, slutter å ta telefonen og vegrer seg å åpne post, et handlingsmønster som får alvorlige konsekvenser for den enkelte.

– Mange lurer på om det finnes medisin mot en slik fobi, men nei! sier Bengt Scheldt og legger til:

– Det finnes ingen enkel løsning, og det beste du kan gjøre er «å se problemet i øynene».


Han understreker at «finansfobikerne» ikke viser karaktertrekkene til de overforenklede stereotyper vi har om udugelige og inkompetente mennesker. Og at de ikke er bevis for at de samme menneskene er noen ødeland.

Bekreftelse

I SIFO rapporten Økonomisk utsatthet: situasjonen for norske hushold i 2011 skrevet av Christian Poppe, blir omfanget av betalingsvansker for den jevne mann og kvinne tallfestet. Og det er mange.

– Basert på et gjennomsnitt av to målinger våren 2011, anslår vi at rundt 150 000 hushold har tilbakevendende betalingsvansker som del av sin økonomiske og sosiale hverdag. Dette er en økning i forhold til årene forut for finanskrisen.

Privatgjeld en risiko

Pressemeldingen peker også på følgende:

– Ved at husholdene i stadig økende grad finansierer sitt forbruk med lånte penger, øker også den økonomiske utsattheten.

I 2010 passerte det samlede utlån til norske hushold 2000 milliarder, et tall som i løpet av høsten 2011 har steget ytterligere til rundt 2125 milliarder.

Mesteparten av denne veksten skyldes høy etterspørsel og prisvekst i boligmarkedet, men noe skyldes at husholdene, særlig på 2000-tallet, har fått stadig bedre muligheter, og er i større grad villige, til å låne til rent forbruk.

I Norge utgjør privatgjelden en risiko som fort kan føre til en eksplosiv vekst i omfanget av betalingsproblemer om for eksempel finanskrisen skulle slå hardere inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.