*Nettavisen* Nyheter.

Den smaker dr*** og du blir neppe kvitt den

Petter Bøckman har smakt brunsnegl, tilberedt av en gourmetkokk. – Den smakte likevel bæsj. Det, i tillegg til stor slimproduksjon, er jo et super selvforsvar for brunsneglen, sier zoologen. Foto: FOTO: Terje Bendiksby / Scanpix

Skal du sette inn nådestøtet mot brunsneglen, kan du ha startet et livslangt korstog. Men du kan få den til å trives dårlig i din hage

– Jeg tror ikke de vet hva de snakker om, de som sier at vi snart er kvitt brunsneglen. Dette er en nattaktiv og tvekjønnet snegl som legger rundt 300 egg i slengen.

– Den har få naturlige fiender. Den elsker vårt våte klima, og åpenbart makter den helt utmerket å overvintre under snøen. Bli kvitt den? Ja, da er du mildt sagt flink, sier Petter Bøckman, zoolog ved Naturhistorisk museum i Oslo.

brunsnegl

FORHÅPENTLIG FÆRRE: Forskerne tror antallet brunskogsnegler kommer ned på et lavere nivå etter hvert som årene går. Antallet er fortsatt høyt, selv om det ser ut til å være færre av dem i år enn i årene før. (FOTO: Terje Bendiksby/Scanpix)

Færre i år

I år er det riktignok færre eksemplarer av brunsneglen, i hvert fall mange steder i landet. Det tror Bøckman skyldes en kald vinter og en relativ varm og tørr periode i vår.

– Den liker ikke streng kulde og tørke. Om vinteren klarer den seg likevel hvis det er mye snø. Det som hadde gjort susen er tre uker med barfrost om vinteren og en skikkelig tørr periode om våren eller sommeren, fastslår zoologen.

– Nei, vi blir nok aldri kvitt den

Brunsneglen, eller brunskogsneglen som er bløtdyrets offisielle norske navn, er trolig sørfransk. Den fant veien til Norge på 1980-tallet, via jord og planter importert hit av hagesentrene.

Derfra ble den husløse og slimete sneglen skysset videre, og i dag er den en velkjent og høyst uønsket inntrenger i hagene og åkrene våre.

I likhet med Bøckman kan ikke snegleekspert Arild Andersen gi oss forhåpninger om å oppleve et norsk landskap helt fritt for brunsnegler.

– Nei, vi blir nok aldri kvitt den. Den er utrolig vanskelig å bekjempe, stadfester Andersen, som er forsker ved Bioforsk Plantehelse og professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB).

petter bøckman

KOMMET FOR Å BLI: Brunsneglen ble første gang observert i Norge for 23 år siden. Vi blir aldri kvitt den, mener zoolog Petter Bøckman. (FOTO: Terje Bendiksby / Scanpix)

Slimete og ødeleggende

Det er særlig to ting som gjør brunsneglen lite verdsatt.

– For det første er brunskogsneglen veldig slimete og klissete, og den oppleves derfor som ekkel og ubehagelig. For det andre ødelegger den hager og store avlinger. Den spiser litt av alt den kommer over, ett jafs av et jordbær her og ett jafs av et jordbær der. Dessuten mener noen bønder at den påvirker helsen til dyrene, forteller han.

Dette liker brunsneglen ikke

Skal du bli kvitt brunsneglen, må du gjøre hagen mindre attraktiv for den ubudne gjesten.

– Brunskogsneglen må ha mat, fuktighet og gjemmesteder. Plant noe av det den ikke liker, som for eksempel rosebusker, rododendron og andre busker med tykkere blader og stengler. Og plant litt mindre av det den liker veldig godt, som for eksempel sommergeorginer, fløyelsblomster og peoner, tipser han.

Elsker komposthauger

Andersen anbefaler også å holde plenen kortklipt og raket. Og det kan være lurt å anlegge grusganger og få tørket opp fuktige deler av hagen.

– I tillegg er det bra å ha en hage med få skjulesteder for brunskogsneglen. Mitt råd er å ha en så lys, luftig og ryddig hage som mulig. Klipp opp den nederste delen av hekken og fjern steinrøyser og rotehjørner. Ellers elsker brunskogsneglen kompost, så det kan det være en idé å tette igjen komposthauger, sier Andersen.

Disse er fiender av brunsneglen

Til tross for at brunsneglen har få naturlige fiender, finnes det noen – blant annet pinnsvin, grevlinger, trost, stær, moskusender, padder, frosker og løpebiller.

Petter Bøckman legger til at leopardsneglen – eller boakjølsneglen som denne rovdyrsneglen egentlig heter – dreper, jager vekk og spiser små brunsnegler. Det har Bøckmans nabo, Steinar Jakobsen, fått med seg.

Prøver med leopardsnegler

leopardsnegl

NATURLIG FIENDE: Leopardsneglen (eller boakjølsnegl) dreper, jager vekk og spiser brunskogsnegler. (FOTO: Terje Bendiksby/Scanpix)

– Hagen min er en liten jungel der brunsneglen tydeligvis trives godt. Nå skal jeg ta med meg hjem alle leopardsnegler jeg ser. Så håper jeg at jeg blir kvitt problemet med alle disse fæle brunsneglene. De spiser jo alt mulig og formerer seg i hopetall, sier Jakobsen og rister på hodet.

Bøckman nikker med hodet.

– Jepp. Derfor er det ingen dum idé å legge til rette for leopardsneglen, selv om den også er en uønsket art her til lands. Vi har observert at det er færre brunsnegler i områder med leopardsnegl, forteller zoologen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.