RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den tolerante bydelen

Bydel St. Hanshaugen er det enkleste stedet i hele landet å være homofil, mener byrådsleder Erling Lae. Med den nye handlingsplanen mot diskriminering av lesbiske og homofile skal toleransen bli enda større.

St. Hanshaugen: Jeg har aldri opplevd diskriminering i alle de årene jeg har bodd her, sier Erling Lae, som titt og ofte erklærer sin store kjærlighet til St. Hanshaugen.

I disse dager er det "Skeive dager" i hovedstaden, og Lae mener Oslo er en tolerant og åpen by å bo i. Han viser til at flest minoriteter nettopp bor i hovedstaden.
Da tenker jeg både på innvandrere, og homofile, sier Lae.

Likevel mener byrådslederen at det er på sin plass å jobbe aktivt for å bidra til at Oslo skal være en by uten diskriminering.
Det er mye overflatetoleranse når det gjelder lesbiske og homofile, sier han.

Han mener at fordommer mot homofile særlig eksisterer i idrettsmiljøer, i enkelte muslimske innvandrermiljøer, og blant de eldre.
For å komme fordommene til livs må vi jobbe mot de unge og skolen, sier Lae.
Jeg har selv valgt å være åpen homofil og håper at jeg som byrådsleder kan være et forbilde for flere, sier Lae.

Han legger likevel ikke skjul på at det at er stor forskjell på hans rolle som byrådsleder og en usikker ungdomsskoleelevs hverdag. I følge undersøkelser er "homo" fortsatt er ett flittig brukt skjellsord blant ungdomsskoleelever,

Handlingsplan

Den nye handlingsplanen som Lae går i bresjen for, er 40 ulike tiltak som skal få slutt på diskriminering av lesbiske og homofile i idrettsmiljøer, blant innvandrere, og på skolen.

Sammen med utdanningsbyråd Torger Ødegaard går de blant annet inn for å gi lesbiske og homofile like permisjonsrettigheter og likebehandling under fødselspermisjon som heterofile par.
Vi setter pris på at oslo kommune vil gå lenger enn regjeringen når det gjelder fødselspermisjon, sier leder for Landsforeningen for Lesbisk og homofil frigjøring i Oslo og Akershus, Christian Møller.

Han påpeker at alle de 40 punktene i handlingsplanen er like viktige, og trekker særlig frem at skolen er en viktig arena for å bryte ned fordommer mot lesbiske og homofile. LLH er glad for kompetanseheving av læreres kunnskap om lesbiske og homofile, og at elever skal få tidligere tilgang på informasjon i skolen.
Vi gleder oss til dette trer i kraft til høsten, sier Møller.

Talsmenn

Det er ekstremt viktig at homofile får egne talsmenn fra innvandrermiljøet i byen, mener Lae.

Homofili er et svært tabubelagt tema for mange muslimske innvandrere. I handlingsplanen vil man opprette dialog mellom representanter som har en posisjon blant innvandrerbefolkningen, og sentrale aktører som har god kjennskap til lesbiske, homofile, og bifiles situasjon.

Lae oppfordrer alle landets kommuner til å lage en lignende handlingsplan mot diskriminering av lesbiske og homofile. De må gjerne få kopiere det vi har gjort, sier Lae.

Parade

Byrådslederen skal selv delta i årets parade, og håper på å kunne gå forrest i toget på lørdag.

Skeive dager er et flott tilbud, og viser det kulturelle mangfoldet vi har i Oslo by, sier byrådslederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere