*Nettavisen* Nyheter.

Den ultimate festivalguiden

I midten av august blir tidenes festivaluke i Oslo. Her fra Øyafestivalen i fjor. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

I midten av august blir tidenes festivaluke i Oslo. Her fra Øyafestivalen i fjor. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

I midten av august er det klart for festivalkamp.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jonas Prangerød, Øyafestivalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Arve Tellefsen, Oslo Kammermusikkfestival.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lise Gulbrandsen, Oslo Jazzfestival.

Klikk på bildet for å forstørre.

Khalid Salimi, Melafestivalen.

Øyafestivalen

(11. - 15. august)

Jonas Prangerød:

- Hvorfor skal folk velge din festival?

- Ingen andre norske festivaler gir deg så mye musikk for penga eller denne typen bredde. I Middelalderparken kan du oppleve 19-21 band/artister hver dag. I tillegg kommer en rekke klubbkonserter, sidearrangementer og Camp Indie-teltet. Musikken strekker seg fra lekker sommerpop med Marit Larsen til dansefest med Röyksopp til melodiøs rock med Band of Horses til heftig punk med The Bronx til rå metal med Municipal Waste til afrikanskinspirert indie med Vampire Weekend til ska med Madness til delikat melodiflørt med Wilco til britisk frekkhet med Arctic Monkeys til dubstep med Magnetic Man til afrobeat med Seun Kuti til elektromystikk med Fever Ray til Bowie-symfoni med KORK til hiphop med Wale til jazz med Atomic til støy med Årabrot og masse mer.

- Hva særpreger din festival?

- Mangfold, kvalitet, parkliv og bynærhet. Nærheten til Oslo sentrum gjør at vi på en fantastisk måte kan trekke veksler på Oslos gode arrangørmiljøer. Dette vises blant annet gjennom Klubbdagen og Øyanatt. Man kan oppleve et utall sjangre og uttrykk i Middelalderparken på dagtid og på fete klubber i sentrum på natta.

- Hvem passer festivalen for?

- Musikkintereserte mellom 15 og 40 utgjør nok hovedmålgruppen, men vi ser jo hvert år at vi også har yngre og eldre publikum enn dette. Publikummet vårt har imponert oss flere ganger med sin interesse for å oppleve mye musikk og å få med seg musikkopplevelser med nye/ukjente artister.

- Hva er høydepunktene på din festival i år?

- For veldig mange vil nok de store høydepunktene være Røyksopp, som gjør sin første konsert på norsk jord etter at Junior kom ut i vår, og Madness, som feirer 30 år i sommer. Andre artister vi merker stor interesse for er Arctic Monkeys, Beirut, bob hund, Glasvegas, Kåre & The Cavemen, Wilco, The Bronx, Rise Against, Ulver, Vampire Weekend, Farmers Market og Fever Ray. Personlig er det nok onsdagen jeg blir våt i øyekroken av. Rockepakka med Kåre & The Cavemen, The Bronx, Rise Against, Kylesa, Municipal Waste og Crystal Antlers gjør at jeg ikke forstår hvordan jeg skal få gjort noe jobb denne dagen.

- Hva tilbyr dere å spise/drikke?

- Menyen vil være klar i løpet av noen uker. På Øya vil du kunne spise god og variert mat laget av erfarne kokker. Råvarene er økologiske og festivalen er en god anledning til å gjøre seg kjent med kvalitetene til mat som ikke er sprøyta full av giftstoffer. Menyen kommer til å være fyldig med plenty av utvalg på både mat og drikke.

Oslo Kammermusikkfestival

(14.-22. august)

Arve Tellefsen:

- Hvorfor skal folk velge din festival?

- Fordi Oslo Kammermusikk Festival presenterer 27 konserter av stor interesse mellom 14. og 22. august i noen av Oslos flotteste lokaler: Det Kgl. Slott, Akershus Festning, Oscarshall Slott, Henie-Onstad Kunstsenter, Villa Grande på Bygdøy, Oslo Konserthus, Ridehuset, Litteraturhuset, Trefoldighetskirken, Jakobs kirke, Den Norske Opera og Ballett, Gamle Logen og båttur på Oslofjorden med S/S Johanna.

- Hva særpreger din festival?

Vi er hele tiden i forkant når det gjelder å presentere unge talenter både på musiker- og komponistsiden. I tillegg har vi med oss noen av de største internasjonale musikere som spiller både ny og gammel spennende musikk.

- Hvem passer festivalen for?

- Den passer for mennesker i alle aldre av alle kjønn.

- Hva er høydepunktene på din festival i år?

- Alle 27 konsertene er unike.

- Hva tilbyr dere å spise/drikke?

- Vi regner med at publikum klarer dette selv.

Oslo Jazzfestival

(9.-15. august)

Lise Gulbrandsen:

- Hvorfor skal folk velge din festival?

- I løpet av festivaluken byr Oslo Jazzfestival på over 70 konserter og har hele 21 arrangementer som er gratis for publikum. Hver dag kan publikum få med seg konserter fra tidlig på ettermiddagen til langt utover natten. Vi har et fantastisk tilbud til jazzkjennere, men vi har også et tilbud til folk som ønsker å snuse på jazz for første gang eller bare vil sette av en kveld til å kose seg med fin musikk i hyggelige omgivelser.

- Hva særpreger din festival?

- Oslo Jazzfestival er hovedstadens største årlige jazzmønstring med en unik bredde i programprofilen. Vi har noe for enhver smak og folk i alle aldere inkludert folk som ikke er jazzkjennere. På Oslo Jazzfestival kan publikum både oppleve store internasjonale stjerner og oppdage nye talenter. Det hører heller ikke til sjeldenhetene at stjernene deler scene med talentene.

- Hvem passer festivalen for?

- Alle som er interessert i musikk generelt og jazz spesielt.

- Hva er høydepunktene på din festival i år?

- Innvielsen av operataket som arena for konserter i stort format er årets absolutte høydepunkt. Dette er Norges kanskje mest spektakulære utendørsamfi. Men Charlie Haden/Kenny Barron Duo er et scoop som i hvert fall tangerer operatakinnvielsen. Andre høydepunkter er Joshua Redman Trio, Til Radka, Enrico Pieranunzi solo, Silje Nergaard, Monty Alexander Trio, Sidsel Endresen solo, Milton Nascimento & Belmondo, Mathias Eick Quartet, Flaten/Kornstad/Christensen og Antony and the Johnsons med Operaorkestret.

- Hva tilbyr dere å spise/drikke?

- Oslo Jazzfestival er en klubbfestival og selger derfor verken mat eller drikke i egen regi, men samtlige av våre spillesteder, med unntak av Statkraftscenen, selger drikkevarer med og uten alkohol. På MS Bjørvika kan man i tillegg kose seg med reker. Teaterkjeller'n og New Orleans Restaurant serverer småretter og middag, og Saras Telt byr på en enkel meny, mens Operaen har flere serveringssteder. Restauranthuset Operaen kommer også til å ha en flere utsalgsteder for mat og drikke på operataket under konserten med Antony and the Johnsons.

Melafestivalen

(14.-16. august)

Khalid Salimi:

- Hvorfor skal folk velge din festival?

- Mela er en åpen folkefest hvor alle er invitert - en sjangeroverskridende, internasjonal feiring av kunst, kultur og kreativitet.

- Hva særpreger din festival?

- Melafestivalen har blitt et vibrerende knutepunkt for både kunstneriske uttrykk, kunstnere og publikum - og ikke minst, den er gratis. Publikum skifter raskt i forhold til det som er på scenen. For eksempel under Miriam Makebas konsert i fjor kunne man se over 70 prosent norsk-etniske, mens under Sahra Halgan kunne man registrere kanskje 60 prosent norsk-somalisk publikum.

- Hvem passer festivalen for?

- Mela er en festival for hele familien. Her treffer du gjerne tre-fire generasjoner fra samme familie - fra barn og ungdommer til foreldre og besteforeldre.

- Hva er høydepunktene på din festival i år?

- Jeg vil gjerne nevne det nyskapende samarbeidet mellom den pakistanske qawalli-tradisjonen, ved de to store sangerne Rizwan-Mouzzam Qawwal fra Pakistan, og moderne, østinsipirert, britisk, politisk hip-hop, representert ved Fun-Da-Mental. Blant mange andre høydepunkter vil jeg nevne Dhol Foundation, Third World og Ale Møller. Mange gleder seg også til pop bhangra-fenomenet Abrar ul Haq.

- Hva tilbyr dere å spise/drikke?

De tre dagene i august forvandles Rådhusplassen til et hav av både lyd, lukter og smaker, med kjøkken fra alle verdenshjørner. Enkelte prøver å tilpasse maten til et norsk publikum, andrer serverer rettene krydret på opprinnelig vis.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.