RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den ultimate Nordmarka-boka


Sverre med boken "Nordmarka merker og mysterier". Det kommer flere, lover han. Foto: Grace Brynn
Sverre med boken "Nordmarka merker og mysterier". Det kommer flere, lover han. Foto: Grace Brynn
Nordmarka er ikke bare trær. Her finner du også merker etter gamle grenser, finnerydinger og hendelser. Sverre Grimstad viser vei i sin nye bok.

NORDMARKA: Nordmarka! Ordet får det til å sprette fram plakater i bevisstheten. Skitur! Natureldorado! Tømmerstuer med kaffe og vafler! Fiske i tjern! Og det stemmer alt sammen.

Men visste du at Nordmarka også er full av lokalhistorie? At mange spennende ting har hendt her gjennom tidene? Og at du selv kan lete og finne spor etter folk som levde her før?

"Nordmarka merker og mysterier" er den andre boken Sverre Grimstad gir ut. Den første het "Krokskogen på kryss og tvers".

Den nye boken er rikholdig utstyrt med flotte bilder han har tatt selv, og mange gamle og sjeldne kart. Det følger med forklaringer på hva kartene viser. Mye av stoffet har du garantert aldri lest før.

Nordmarkas Sherlock

Jeg har lett i Løvenskiolds arkiver for Fossum og Vækerø, og snakket med eldre markakjennere, forteller Grimstad ivrig.

Det er utrolig mye artig å finne hvis man bare leter! Sandbekkseter er for eksempel "ny", forteller Sverre.

Men den er i hvert fall fra rundt 1680. Jeg lette i terrenget og fant tuftene. Det er så gøy! Man får kick av å oppdage en setervoll som ingen visste om. "Grunnmuren" kom til syne da jeg ryddet litt. Det har vært jordgulv der. Setervollen var nok en jordgamme med tak over, sier han ivrig.

Det er mange rare stedsnavn her, med morsom opprinnelse. Har du hørt om Skrikartangen? Det er en odde på sørsiden av Myllavannet. Vannet er fire kilometer bredt, og ferdafolk ropte seg til skyss fra den andre siden, Da sparte de både tid og krefter.

Det ljomet nok godt.

Vet du hvordan Salsfurua fikk navnet sitt? Alle med hesteslep stanset her og førte hesten dit. Treet er en meter i omkrets, og snaut fire meter høyt. De la kløvsalen over grenen som stikker ut en snau meter over bakken, og lot hesten drikke i pytten. Jeg har funnet et gammelt notat om det.

Gjemmesteder under krigen

Det var flere Milorg-hytter her under krigen, for eksempel ved Heikammen. Gutta på skauen drev våpentrening her. Løvenskiold hadde mange koier, men de var ikke så smarte å bruke, for de var avmerket på kart! Tyskerne kunne finne dem, det var best om motstandsfolkene laget egne som ikke var avmerket noe sted.

Ved den gamle Heisteinen hadde de blinksamband med Tryvann. De gjemte batteriene i hullet under steinen. Der ligger de ennå.

Men det var ikke bare Milorg-folkene som var tøffe. Da kongefamilien måtte flykte, rakk de ikke å få med seg noe.

Løvenskiold dro til slottet med fem digre kofferter, fylte dem kjapt med alt han så, og dro ut i Marka.

Han gravde dem ned i en hule i jordgulvet i skogsbestyrerens hytte. I 1945 var koffertene råtne. Han hentet nye, kjørte til en sølvpusser, og fikk alt på plass til de kom tilbake!

Spennende bokstavgåter

Det er hugget inn bokstaver i berget flere steder. Det er morsomt å oppdage dem og finne ut hva bokstavene står for. Enkelte steder finner man bokstaven AH, altså Ancher og Hiorth, som eide Nordmarksgodset i 1737-1804. I 1992 oppdaget jeg noen bokstaver og tall ved Heggelidam. Jaktlysten ble vekket; hva er dette? Jeg børstet vekk litt mose, og leste "W 1876" altså baron Harald Wedel som bygget dammen!

Bokstavene AH går igjen flere steder. De skal blant annet være hugget inn i Skinnskattberget i 1760. Jeg har ikke klart å finne dem, enda jeg vet at de er der. Kanskje du er heldig? Leserne kan også gjøre interessante funn! Det er ennå mye å finne. Jeg har som mål for skiturene å gå alle de rødmerkede løypene i vintersesongen, og de blå sommerstid, sier Marka-kjenner Grimstad.

Hvorfor er denne Nordmarksboken så viktig?

Jeg har laget den fordi jeg føler ansvar for å gi ut den ut! Jeg har funnet opplysninger i nedstøvete arkiver ingen så i mer. Om hundre år blir boken en nyttig kildehenvisning, mener han.

Dette er også en flott gavebok! I tillegg til fotografier og kart, finner du detaljerte turbeskrivelser til de fleste stedene som er omtalt.

En godbit både for naturelskere og dem som synes Markas historie er spennende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere