*Nettavisen* Nyheter.

Den umulige oppgaven

Foto: Privat

En kort oppsummering ved Nyttårsskiftet:

Du må jo tro vi er "gale" som holder ut i den evinnelige giftdumpingssaken.

Så sier du sikkert; han der Hallan må jo være spesiell, som orker å kjempe i mot så lenge. Og nå er'n imot tildekkingen også! Var det ikke nå det skulle legges et "lokk" over da? Det må jo være fint!

Til slutt tenker du kanskje: Er ikke toget gått da, de har jo allerede dumpet ferdig i sjøen? Og de klarte ikke å stoppe dem!

For 3 år siden sa vi fra at tildekkingen ville bli et eksperiment som ingen før hadde fått til. Ikke noe sted i verden hadde de fått til noe slikt under vann. Vi sa at det fysisk umulig. Etter naturlovene var det imot enhver fornuft å prøve å legge leire eller sand oppå flyktig slam under vann. Ingen har klart det før. Ingen! Den gratis leiren fra senketunnelen viste deg seg raskt at man ikke kunne bruke. Den gikk rett gjennom mudderet. Nå må man kjøpe sand i haugevis.

Nå har vi bevisene, dessverre, på at Oslo Havn og SFT har ført deg og meg bak lyset hele veien. Forurensningstilsynet og Havnevesenets beskjed om at alt går som det skal, har vært feil. Tildekkingen er totalt mislykket. Igjen dessverre. Skaden er skjedd. Mitt i Indre Oslofjord ligger det forurenset, kreftfremkallende giftigslam som det var viktig å få dekket til så fort som mulig. Og så klarer de det ikke.

Neptun og vi har filmet bunnen av deponiet etter at Havnevesenet mot våre høylydte protester har forsøkt å "tildekke" med sand i en måneds tid før jul. Da vi så hvordan Havnevesenet og det statlige Secora, som snart har brutt alt som er av regler, tømte like godt hele lass med sand på noen sekunder, skjønte vi at dette var riv ruskende galt. Tenk deg hvilke mengder vi snakker om: 40 trailerlass hver med 20 m3 fylles 3 ganger daglig i den største splittlekteren, som tømmes på noen sekunder over deponiet. Tenk deg 1500 tonn sand rase ut av bunnen på få sekunder. Som treffer et meget vannholdig flyktig slam fullt av miljøgifter på 64 meters dyp. Det er bare Oslo Havn og SFT som hevder at det legger seg pent ned i et jevnt 10 cm lag oppå slammet. Blir det nemlig tykkere, synker sanden ned i mudderet, sier SFT -teoretikerne. Også prosjektlederen i "Ren Oslofjord" bruker nå ordet teoretisk. Hun har ingen troverdighet i denne saken lenger. Hun har selv vært med på å se et av lassene rase ut på 13 sekunder, og var likevel strålende fornøyd med "tildekkingen".

Hvorfor gjør de det slik?

Den valgte metoden er feil, det lar seg rett og slett ikke gjøre å drysse pyntelig ned og få sanden til å legge seg som det lovede lokket som skal hindre lekkasje av de farlige miljøgiftene. Hvis de ikke klarer tildekkingen, er det bedre å la det være!

Men tror du SFT vil innrømme noe som helst i denne skandalen?

Og nei, de har til og med allerede vært ute med nye meldinger om at alt går etter planen. Som så mange ganger før i denne saken. Men denne gangen forstår alle at dette gikk galt. Filmbevisene legges nå ut for offentligheten!

De ansvarlige må stilles til ansvar. Den 18. februar kommer første sak opp i Tingretten. Det hjelper lite for miljøgiftene som allerede er i fjorden og som ikke lar seg tildekke. Slik er det når vi har en miljøbyråd i Oslo som Peter N. Myhre. Og slik gikk det når SFT tillater teoretiske eksperimenter i vår mest belastede fjord, for å spare noen usle millioner. Nei dra til regnskogen din du, Erik Solheim.

Etter 2762 timer har i hvert fall jeg gjort mitt til å sette fokus på saken .

Godt Nytt År!

Knut Chr Hallan

Bestefar i Folkeaksjonen mot Giftdumping

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.