RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Den unge jenta og havet


Båten Helene er oppkalt etter Helene. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE
Båten Helene er oppkalt etter Helene. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE
Helene Kristoffersen (20) ble nylig valg til leder for Indre Oslofjord Fiskerlag.

RÅDHUSET/ULVØYA: – Jeg er veldig stolt og håper jeg kan leve opp til forventningene, sier Helene når Nordstrand Blad møter henne på reketråleren Helene som ligger ved Rådhusbrygga.

Helene er etter det Nordstrands Blad kjenner til, eneste kvinnelige og den yngste lederen av et fiskerlag i landet. Kjell Inge Røkke er blant medlemmene.

Siden hun var en neve stor har hun fisket og vært med pappa Harald Kristoffersen ut på fiskefeltet.

Ti år gammel satte hun egne åleruser og ikke lenge etter var fangsten stå stor at hun solgte store blokker med ål til Oslos befolkning.

– Jeg hang utafor rekka da jeg var fire år gammel. Jeg trygla om å få være med i mange år før jeg fikk lov, forteller Helene.

Familien er fjerde eller femte generasjon fisker med base på Ulvøya.

Studier

Helene jobber i alle fall to dager i uka på båten, gjerne med salg av reker og annen fangst på Rådhusbrygga.

– Er det behov for det blir jeg også med ut på feltet for å fiske. Men jeg får ikke slippe helt til, men det er kanskje like greit for pappa er en dyktig tråler, sier Helene som tar seg av fangsten når den er kommet om bord når hun er med på fisket.

I tillegg studerer Helene offentlig administrasjon og ledelse på Blindern. Et studie som hun mener kommer godt med når hun nå skal lede Oslofjordens fiskere.

– Studiene har førsteprioritet, men jeg bruker så mye tid som mulig etterpå til fiske, sier hun.

Badenymfe

Helene bor i en leilighet på Vålerenga, men hjertet hører hjemme på Ulvøya.

– For meg er Ulvøya drømmeplassen som alle vennene mine misunner meg for. Man har sjøen, naturen og storbyen rett rundt hjørnet. I det varme halvåret bor jeg på Ulvøya. Bading er en av mine store hobbyer, selv om jeg har roet ned på bading i april måned i det siste, sier hun. Det meste av vedlikeholdet på båten Helene gjøres også på Ulvøya og vinter lå de isfast i lang tid mellom Ulvøya og Malmøya.

Engasjert

Indre Oslofjord fiskerlag har i overkant av 50 medlemmer og jobber for å legge til rette og verne om fiskernes interesser i Oslofjorden. – Fiskerlaget tar seg av saker som innbefatter sjøområdene vi tar i bruk for å kunne leve. Vi skal også legge til rette for at fiskerne skal kunne gjøre jobben sin, som det å ha anlegg for isproduksjon og strøm, sier Helene engasjert og forteller om den evige kampen om sjøområde, forsøk på begrensninger av utstyrsbruk, blant annet innføring av skillerist i trålen som vil ta bort mye fisk som i dag er tilleggsfangst og en viktig biinntektskilde for fiskerne.

Nå går Helene og de andre fiskerne en fin sommer i møte. Turistene strømmer til og det gjør også de mange faste kundene.

– Finvær gir mersalg. Vi har mange turister og utlendinger som kunder, men også mange faste kunder som kommer igjen. Noen reiser også langveisfra for å sikre seg reker fra oss, skryter Helene.

 

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere