*Nettavisen* Nyheter.

Den utrolige historien om ridetomta på Årvoll

RIDESENTERTOMTA: Siste ord er vel ikke hverken skrevet eller sagt om ridesentertomta - øverst i Østreheimsveien på Årvoll. Foto: Foto: Kristin Tufte Haga

I 2004 fikk Årvoll Eiendom AS kjøpt den 26 måls store tomta øverst i Østreheimsveien, fra Oslo Østre Skytterlag, for syv millioner kroner. Noe senere fremmet Årvoll Eiendom AS, hvor Vanessa Quintavalle og Albert Chr. Hæhre er eiere, planene om å bygge et ridesenter for groruddalens barn og ungdom, på tomta i bånn ved Grefsenkleiva alpinsenter. Planene ble møtt med motstand, men også med jubel fra noen.Etter hvert som planene hadde tatt form, havnet de naturlig nok som en reguleringssak på Rådhuset. Politikerne var også uenige om det var på tide med et ridesenter til i Groruddalen, med adresse på Årvoll. Det lå også i planene å sprenge ut rundt 90.000 kubikk med stein.

Blant annet sa nåværende byrådsleder Stian Berger Røssland (H) følgende under bystyredebatten da reguleringsplanen skulle vedtas eller forkastes, sommeren 2007:

– Hest er best

«...Denne saken gir oss et nytt ridesenter i Oslo og den gir oss bredere og større muligheter til at flere kan drive med denne sporten og fritidsaktiviteten ... Slike anlegg er det for få av i dag. ...Denne saken dreier seg ikke om antall tonn masse og hvor mange trailere som kjører frem og tilbake....Denne saken dreier seg egentlig i bunn og grunn om at man ønsker å tilrettelegge for et nytt ridesenter i Oslo, og jeg skal sitere min åtte år gamle niese; hest er best, og dermed anbefaler jeg bystyret innstillingen fra komiteen.»

Andre politikere, som blant annet Erling Folkvord (R) var sterkt i mot planene. Han sa blant annet følgende i bystyredebatten:

90.000 tonn stein

«...Dette er ikke historien om om et ridesenter som leter etter en tomt. Dette er historien om en entreprenør og pukkverkeier (Albert Hæhre, journ. anm.) som leter etter et formål som kan rettferdiggjøre et nytt steinbrudd og pukkverk…Store deler av de 90.000 tonn som skal fjernes, er granittvariant av høy kvalitet. Et nokså lavt anslag vil si at steinen er verdt 20 millioner kroner, men kan komme til å ha en vesentlig høyere markedsverdi…»

Men til slutt stemte Arbeiderpartiet, Høyre og Frp sammen, og det ble således flertall i bystyret for ridesenterplanene til Hæhre og Quintavalle, sommeren 2007.

Og så startet etter hvert også grunnarbeidene på tomta. Og siden dette var før nye regler om at også Fylkesmannen måtte godkjenne såkalte mobile pukkverk – det vil si at man har lov til å pukke store steinblokker til smågrus på anleggstomta – så var det ikke noe som hindret veientreprenør Hæhre fra å knuse tusenvis med steinkubikk der og da, gjennom flere år.

Og da pukkingen også varte i ”det lange og det breie”, begynte naboer å se seg lei på alt støvet og bråket, og det ble klaget og orientert til både bydel og plan- og bygningsetaten.

Pukket ulovlig

Men lite skjedde, i hvert fall fortsatte bare Hæhre å pukke, selv etter at han i henhold til planene ikke hadde lov til å pukke mer, som i fjor før jul. For mer pukking i 2012 krevde faktisk Fylkesmannens godkjennelse. Men Hæhre pukket bare videre uten Fylkesmannens godkjennelse.

Etter hvert tok også byrådet tak i saken, og sa at de ønsket en dialog med Hæhre, etter flere år var det fortsatt bare en søknad om en stor enebolig med blant annet svømmebasseng på ridesentertomta, som hadde fått rammetillatelse fra plan- og bygningsetaten.

Så til slutt i våres stoppet pukkingen. Kanskje skulle ridesenteret bygges nå? Men det var det kanskje ikke så mange som trodde, for det begynte allerede å bli en stund siden daglig leder for den planlagte ”Oslo Akademiske Rideskole”, også Vanessa Quintavalle, hadde tatt ned banner om skolen, som hang utenfor anleggstomta, og også trukket seg som daglig leder for rideskolen, høsten 2011.

Ut på finn.no

Men så la i stedet Årvoll Eiendom hele ridesenterprosjektet ut for salg – på Finn.no.

I ettertid har det blant annet gjennom Finansavisen denne uken også blitt kjent at Årvoll Eiendom også ved Quintavalle, har vært på selger av tomta, Østre Oslo skytterlag, om å få omgjort klausul i kjøpskontrakten som gir skytterlaget rett til å blant annet si nei til en omregulering av tomta.

– Hun tok kontakt i påsken og spurte om vi var villig til å omregulere, fordi hun ville selge tomten som boligtomt. Hun ville ha mest mulig for eiendommen, forteller Jorsett til Finansavisen.
Det var skytterlaget ikke villig til. De ønsker ikke boliger tett på skytefeltet, med alle de konflikter det ville ført med seg.
Adm. direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig sier blant annet i samme artikkel fra Finansavisen at det på en slik tomt vil være mulig å utvikle 16.000 kvadratmeter med bolig på tomten. Med tre etasjer i hver bolig vil det gi attraktive hus på 210 kvadratmeter – og med en kvadratmeter pris på 45.000 kroner i området, kan et eventuelt prosjekt på tomten ha en salgsverdi på 2,3 milliarder kroner.

Romfolket kommer

Etter at ridesenterprosjektet som nevnt ble lagt ut for salg på finn.no, så ble det stille i stallen en stund. Helt inntil forrige helg, hvor Vanessa Quintavalle annonserte at romfolket gjerne kunne slå leir på nettopp ”ridesentertomta”. Det likte dårlig naboene og bydelen, sistnevnte vedtok også at leiren måtte stenges dagen etter at de første hadde flyttet inn. Men bydelen snudde like etter, da anleggstomta var blitt sikret såpass at et ikke lenger var fare for liv og helse.

Naboene protesterte videre, og har nå sågar også varslet søksmål mot grunneeier Årvoll Eiendom, hvis ikke leiren opphører. Så tok Hæhre affære, og krevde at leiren opphørte. Siste kapittel i ridetomtahistorien, er nå at leiren får bli, inntil tirsdag f.k. – 24. juli.

Da er det bare å vente i spenning på neste kapittel i ”Den utrolige historien om ridetomta på Årvoll”. For lite tyder vel på at siste ord er hverken er skrevet eller sagt i den saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.