Den viktige læreren

Arbeiderpartiet og SV hadde ikke med seg fasiten til alle skolenes problemer, men stilte til debatt og ideutveksling på Oppsal skole.

OPPSAL: Det ble lange skrytelister, sleivspark mot Høyre og noen små doser indremedisin da Arbeiderpartiet og SV arrangerte åpent møte om skolepolitikk og kunnskapsløftet på Oppsal skole sist torsdag. Tilstede var Gunn Lyngvær, politisk rådgiver til Aps stortingsgruppe og statssekretær i Kunnskapsdepartementet Per Botolf Maurseth (SV).

Argumentene mot privatskolen og for fellesskapsløsningene kom tett, både fra talerstol og fra salen. Men det var også rom for noe selvkritikk.

- Hvis venstresiden skal gå i seg selv, så har den tidligere lagt for lite vekt på kunnskap, sier Maurseth. Mens han etter denne innrømmelsen hadde fokus på kunnskap og nytteverdien av den i sitt innlegg, så var salen, som i hovedsak besto av lokallagsmedlemmer fra de to partiene, mer opptatt av skolen myke verdier.

Den viktige læreren

I salen møtte Nordstrands Blad rektoren ved naboskolen, Vetland skole, Marit Dalbye. Hun var i likhet med de fleste andre kommet for å høre hvordan de styrende partiene skulle gjøre Norge til et virkelig godt skoleland.

- Det er ennå et stykke å gå, men vi er på god vei, mener rektoren. Spesielt må vi bli bedre på spesialtilpasset undervisning, der er det et stort behov for enda flere engasjerte pedagoger.

Ikke uventet kunne ikke de to i panelet love noe konkret. Aps Lyngvær la vekt på at man ikke ønsker stykkprisfinansiering, da barnas behov er for ulike. Mens Kunnskapsdepartementets mann trakk frem det evige paradokset med lokaldemokratiet.

- Når vi ønsker at slike prioriteringer skal fattes på et så nært nivå som mulig, risikerer vi å velge inn politikere lokalt som har andre prioriteringer oss i regjeringen.

Statssekretæren trakk også frem viktigheten av å heve lærerens statur.

- Som student husker jeg vi sa: "Går det riktig dårlig på eksamen, kan man alltids bli lærer". Slik skal det ikke være, læreren er en av samfunnets viktigste jobber. Det er snakk om vår fremtid.

Et sykdomstegn

Gunn Lyngvær tok opp tråden fra både publikum og Maurseth om skolens nye situasjon, og hadde følgende tilleggskommentar:

- Før var vi redd for at barna våre ikke var gode nok for skolen, nå er vi bekymret for om skolen er god nok for ungene våre. Om ikke de fremmøtte kunne glede seg over konkrete løfter til spesialundervisningen var det skjønn enighet om at dette er en utfordring for det offentlige.

- Når en rektor i Osloskolen må trygle næringslivet om penger til spesialtilpasset undervisning er det et klart sykdomstegn, sier statssekretæren, og viser til "C-klassen" ved Jordal skole. Også var det kontantstøtten da - på Oppsal skole var det denne kvelden rørende enighet om at den er i veien for det meste.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.