RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne ambassadeboligen kan bli din


OTTAR BIRTINGSGATE 5: Rekkehuset på Heia i Frogner bydel eies i dag av den bulgarske stat. Nå selger de boligen som har vært i deres eie siden 1987. Alle foto: Den Bulgarske Ambassade
OTTAR BIRTINGSGATE 5: Rekkehuset på Heia i Frogner bydel eies i dag av den bulgarske stat. Nå selger de boligen som har vært i deres eie siden 1987. Alle foto: Den Bulgarske Ambassade Foto: Alle foto: Den Bulgarske Ambassade
Drømmer du om luksuriøse ambassadefester? Nå kan du arrangere dem selv. I alle fall om du kan bla opp 10 millioner kroner.

FROGNER: – Det er ikke ofte at ambassadeeiendom selges, forteller eiendomsmegler Åse Jensen Furnes i Eiendomsmegler 1 på Briskeby.

LES OGSÅ: Så mye steg din bolig i pris i februar

Unntaket er denne bulgarske ambassadeboligen på Frogner, adresse Ottar Birtingsgate 5. I tillegg kommer en ambassade på Bygdøy som lenge har vært den dyreste eiendommen på markedet med en prislapp på 110 millioner kroner.

Den bulgarske ambassadeboligen har en langt mer beskjeden prislapp, selv om det fortsatt er en kostbar eiendom. Boligen, som utvilsomt trenger totalrenovering, har en prisantydning på 10 millioner kroner.

Den bulgarske ambassaden eier fire eiendommer i Oslo og har nå besluttet å selge den ene. Det dreier seg om et 232 kvadratmeter stort rekkehus i det attraktive området Heia på Frogner. Boligen, som går over tre plan, er bevaringsverdig og er på Byantikvarens gule liste. To garasjeplasser følger med.

Det var advokat Ragnvald Graff som først kjøpte huset i 1934. Hans enkes dødsbo solgte til Den Bulgarske Ambassade i 1987. Ambassaden kjøpte mye eiendom i Oslo, og i resten av verden, på 70- og 80-tallet.

– Hovedårsaken til at vi selger er at vi ikke trenger eiendommen lenger. Og det er dyrt å holde en bolig og vedlikeholde den, forteller Kiril Dimitrov, chargé d'affaires ved Den Bulgarske Ambassaden.

Færre ansatte

På 80-tallet var det minst 15 ansatte ved ambassaden, forteller Dimitrov.

– Det har vært en gradvis nedbemanning, nå er vi kun to. I tillegg kommer en ny ambassadør etter hvert, forteller han.

Diplomaten forklarer at ambassadene har nedbemannet over hele verden og derfor har den bulgarske stat besluttet å selge eiendom de ikke lenger trenger. Profitten går til statskassen og er et velkomment tilskudd.

Huset i Ottar Birtingsgate 5 har lenge vakt stor interesse.

– Folk ringte og spurte meg om eiendommen lenge før salgsprosessen var i gang, forteller Dimitrov. Også eiendomsmegleren forteller om flere henvendelser etter at boligen ble lagt ut for salg forrige uke.

– Den ble godt mottatt i området. Den har en veldig sentral beliggenhet og en bra adresse, sier Furnes.

Boligen trenger totaloppussing, men megleren tror det er potensialet som vekker interesse.

– Skallet er bra og det er en sjelden mulighet i dette området, sier hun.

LES OGSÅ: Planlegger 10.000 boliger i den nye «byen»

Godkjenning fra minister

Det som gjør salget spesielt er at det endelig budet må godkjennes av både utenriksminister og finansminister i Bulgaria.

– Den som kjøper eiendommen kjøper av den bulgarske stat. Men jeg skal gjøre hva jeg kan for at prosessen skal gå så raskt som mulig, sier Kiril Dimitrov.

LES OGSÅ:

Oslo-«hytte» til salgs for 25 millioner

Oppussingsobjekt gikk 1 million over takst

Dette er ikke boligen for den blyge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere