RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne duken vil ha søl


DEKORASJON: Kristine Bjaadals duk Underfull blir virkelig vakker først når noen søler på den.
DEKORASJON: Kristine Bjaadals duk Underfull blir virkelig vakker først når noen søler på den. Foto: Carl Martin Nordby
Utstillingen Greenhouse på møbelmessen i Stockholm henter fram de nyeste ideene fra neste generasjons designere.

– Ideen er å illustrere et hjem som ikke er slik det burde være, sier produktdesignelev ved Høgskolen i Akershus, Jambai Stina Møller Kassama.

Hun står mellom tomflasker og pizzarester, alt malt i hvitt. Og midt i alt det hvite: De fargerike produktene de har utviklet.

– Vi har samarbeidet med Oslo fengsel om å designe produkter som de innsatte kan lage på sitt verksted. Hjemmet vi har plassert produktene i, er også laget på bakgrunn av de innsattes fortellinger, forklarer hun.

Prosjektet er ett av de utvalgte som ble presentert under årets Greenhouse, et forum der unge designere kan stille ut for første gang.

Springbrett

Greenhouse ble startet i 2003, som et sted for utveksling av ideer og nye trender. Utstillingen skal også fungere som et springbrett for talenter. De som vil delta, må søke med prototyper som verken er stilt ut før eller er knyttet til en produsent.

– Formålet er å bli sett, sier Maria Jenny Bjørlykke fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hun deltar med en loungestol i laminert finér beregnet på hotellobbyer.

– Håpet er jo å få den i produksjon. Men bare det å være til stede her har en verdi i seg selv, ved at man får møte folk som driver med det samme, og får orientert seg om hva andre holder på med, fortsetter hun.

Vellykket fest

En norsk designer som fikk mye oppmerksomhet under messen, var Kristine Bjaadal. Hun deltok med en duk til å søle på.

– Den ser ut som en vanlig damaskduk, men det finnes et usynlig mønster i duken som kommer fram når du søler, demonstrerer hun.

– Men da vil man jo ikke vaske duken? undrer en tilskuer. Mens Bjaadal beroliger med at litt av fargen vil bli igjen selv ved vask, som et minne om en vellykket fest.

Internasjonalt

Selv om skandinavene var i flertall, kom også unge designere fra andre deler av verden.

– Vi har vært ti elever fra ulike land som har samarbeidet med ti svensker om et designprosjekt, sier Svenja Dielmann fra Tyskland.

– Vi fikk i oppgave å sette oss inn i den svenske møbelformgivningen, og har latt oss inspirere av Carl Larssons hjem. Resultatet er hverdagsmøbler som både er annerledes og bygget på svenske tradisjoner, fortsetter hun.

Om de unges ulike utstillinger har vært vellykket, ser du forhåpentligvis i produsentenes neste kolleksjoner.

– Skriv dere på denne lista, sier Bjaadal, og viser fram en kladdebok som allerede har side opp og side ned med mailadresser.

Så sender jeg en mail hvis duken kommer i produksjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere