Gå til sidens hovedinnhold

Denne kan tette rørene dine

Fett fra ribbe og pinnekjøtt kan både tette avløpsrørene og i verste fall tiltrekke seg rotter.

OSLO: Nå går Vann- og avløpsetaten ut og advarer mot å helle kaldt fett fra ribbe eller pinnekjøtt i oppvaskkummen eller toalettet.

Økende problem

Fett i avløpsrørene har vært et økende problem de siste årene. Vi er litt usikre på årsakene, men problemet er særlig økende i juletider, sier seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten, (VAV) Per Christiansen.

Når fettholdig avløpsvann kommer ut på avløpsnettet, synker temperaturen og fettet stivner på innsiden av rørene og forårsaker gjentetting. Stopp på avløpsnettet kan føre til kjelleroversvømmelser og forurensning av vassdrag og fjorden.

I tillegg kan det skape problemer for ulike gjenvinningsprosjekter, hvor fett fra avløpet brukes til å danne gasser og biodiesel.

For åtte år siden kostet disse problemene VAV 100.000 kroner i året, mens kostnadene nå har nådd 400.000 kroner i året i økt bedriftsinnsats.

Rottene trives i fettet

I en notis på sine hjemmesider advarer også etaten mot at rotter trives spesielt godt i fettet fra avløpsrørene.

Christiansen kjenner ikke til dette problemet spesielt, men sier det er viktig at folk tenker seg om før de kvitter seg med ribbefettet i utslagskummen.

Det er ikke bare hovedledningene som kan tettes, men også ledningene inne i huset og ledningene fra huset til hovedledningsnettet. Det kan med andre ord også bli en utgift for den enkelte, sier han.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger