Gå til sidens hovedinnhold

Denne mannen har skrevet seg inn i vår lokale historie

Det er tydelig at interessen for lokalhistorie er levende i vårt område. Tirsdag ble boka «Aktuell Historie 5» lansert til stor jubel fra en fullsatt sal.

BEKKELAGET: – Når vi våkner i morgen vet vi om det er Romney eller Obama som har skrevet seg inn i verdenshistorien. Det vi allerede vet er at du har skrevet deg inn i vår historie, Gunnar, sa Tore Bollingmo, ansvarlig redaktør i Nordstrands Blad og Mediehuset dittOslo.

Bollingmo hadde æren av å avslutte rekken av populære talere denne kvelden på Bekkelagshuset.

Alle talerne understreket hvor viktig det er å ta vare på vårt områdes historie, og her spiller Gunnar Pedersen en svært betydningsfull rolle.

– Heldig er det området som har sin egen lokalavis. Enda heldigere er det området som har sin egen lokalhistoriker på trykk hver uke, sa Bollingmo.

SE STOR BILDESERIE FRA LANSERINGSFESTEN FOR «AKTUELL HISTORIE 5»

Uventet effekt

I boka som ble lansert denne tirsdagskvelden er det samlet perler fra vår lokalhistorie. En av historiene i boka handler om den legendariske Dr. Christensen på Ljan. Hans sønn, tredje generasjons lege, Carl Christian Christensen, talte til forsamlingen på Bekkelagshuset.

Dette var uansett en stor dag for Carl Christian Christensen. Hans var ville nemlig fylt 130 år tirsdag 6. november 2012. Han selv ble døpt denne dagen, i 1938.

Han fortalte om sin far og serverte anekdoter som fikk publikum til både å gispe og gapskratte. Han påpekte også at legenes metoder nok var litt annerledes i dag.

– Jeg husker det kom en godt påseilet inntrenger til huset vårt – han var ute etter morfin. Far ble forbannet, og ga ham en skikkelig ørefik. "Takk, doktor! Takk, doktor!", sa mannen, for det viste seg at han lenge hadde hatt kjeven ute av ledd. Dette var nå i orden, sa Christensen.

Bevare kulturarven

Gunnar Pedersen selv kom på talerstolen og talte varmt til forsamlingen. Han takket alle bidragsytere, og manet oss til å ta vare på vår kulturarv og vårt særpreg.

– I en tid med stadig økende globalisering og mange innflyttere til området vårt, er dette viktigere enn noensinne, sa han.

LES OGSÅ: Gunnar P.: Dyslektikeren som ble skribent

Etter pausen, med kaffe og en enorm mengde hjemmebakst, signert Inge Pedersen, var det tid for kveldens musikalske innslag. Det sto sangerinne Kari Gjærum og pianist Lisbeth Karijord for – begge i storform.

Publikum fikk viser fra både Piaf og Prøysen, Erik Bye og Vera Lynn. Gjærum oppfordret folk til å synge med, og publikum svarte på tiltale.

– Hold ut, Gunnar!

Eier av Dreyers Forlag, Bjørn Smith-Simonsen, bidro også fra talerstolen. Han trakk fram store personligheter som ikke var kjente i sin samtid, men som ettertiden har lært seg å sette pris på.

– Det er bare fortiden man kan lære av, sa Smith-Simonsen.

Han avsluttet med en uttalelse som de mange leserne av «Aktuell Historie» helt sikkert kan stille seg bak:

– Hold ut, Gunnar! Fortsett å skrive og publisere til de bærer deg ut!

SE STOR BILDESERIE FRA LANSERINGSFESTEN FOR «AKTUELL HISTORIE 5»

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter