Denne mobilen er størst og best

Om du ikke lar deg skremme av størrelse eller pris, finnes det ikke noen bedre mobiltelefon.

Om du ikke lar deg skremme av størrelse eller pris, finnes det ikke noen bedre mobiltelefon. Foto: Foto: Amobil.no

Et imponerende stykke teknologi - uten vesentlige feil eller mangler.

Samsung Galaxy Note - verdens største mobiltelefon.

Samsung Galaxy Note er muligens verdens beste mobiltelefon. Vi har ikke funnet noen vesentlige feil eller mangler på telefonen i den perioden vi har testet den. Den har ikke bare verdens største, men også beste mobilskjerm. Og på teknologisiden er den helt i toppklasse. Når den i tillegg tar gode bilder, bra video og har programvare for alt fra tunge kontorjobber til avanserte spill, blir det vanskelig ikke å la seg begeistre.

Stooooor

Størrelsen er unektelig det mest iøynefallende med Samsung Galaxy Note, som har en skjerm på hele 5,3 tommer. Til sammenligning er skjermen på iPhone 3,5 tommer, Galaxy S II 4,3 tommer og Sony Ericsson Active 3 tommer. Men Galaxy Note er relativt tynn (under en cm), og til tross for at den er nesten 15 cm lang og 10 cm bred, kan vi faktisk ha den i bukselommen.

Med Galaxy Note har Samsung produsert et produkt i grenselandet mellom mobiltelefon og nettbrett. Du kan si at den er for liten til å være et nettbrett og for stor til å være en mobiltelefon, eller du kan si at den er stor nok til å være et nettbrett og liten nok til å være en mobil. Begge deler er like riktig.

To hender

Galaxy Note har en drøss med fine funksjoner, men umiddelbart er det likevel størrelsen som blir samtaleemnet hver gang vi tar den frem. Vår erfaring etter å ha brukt Note en stund, er at vi ganske raskt blir fortrolig med formatet. Vi kan ha Note i bukselomma, men den er såpass stor at vi helst har den i en jakkelomme.

Om du insisterer på at mobiltelefonen din skal kunne betjenes med én hånd, er ikke dette mobiltelefonen for deg. Å ha en mobiltelefon som kan betjenes med bare én hånd er viktig om du er enarmet. Ellers er det svært sjelden størrelsen på Samsung Galaxy Note har gitt oss problemer.

Det neste vi merker oss med telefonen er skjermen. Ikke bare er den stor, men den er også skarp og klar med god fargegjengivelse og bra lysstyrke. Skjermen fungerer overraskende godt som tegne- eller notatblokk, noe som gjør at den medfølgende skjermpennen blir mer enn bare en gimmik.

Enkel og avansert

Når vi tar telefonen i bruk, oppdager vi at den er tilnærmet perfekt. Miniprogrammene som viser innhold på startskjermene, gir suveren oversikt over alt fra nyheter, vær og aksjekurser til avtaler, meldinger, e-post og oppdateringer i sosiale nettverk. Du bestemmer selv hva som skal vises på de til sammen sju startskjermene.

Applikasjonsmenyene har plass til hele 25 ikoner på hver side. Her kan du ha så mange sider som det er behov for. Dessuten kan du fritt flytte rundt på ikonene og innrede menyskjermene slik du vil. Derimot kan du ikke samle ikoner i mapper eller undergrupper.

Nye funksjoner

Skjermen reagerer presist, ikke bare når vi bruker pennen, men også når vi bruker fingrene på skjermglasset. Samsung har også lagt inn et par nye funksjoner i brukergrensesnittet. Den ene lar deg pause en film ved å legge hånden på skjermen.

Den andre gjør det mulig å lagre bildet som vises på skjermen ved at du stryker med tre eller flere fingre tvers over skjermbildet. Nettleseren er god, og skjermoppløsningen er så høy at du får plass til hele bredden på de aller fleste nettsider.

Direktørmobilen

I utgangspunktet er det fristende å kalle Samsung Galaxy Note for en direktørmobil. En pris som starter på rundt 5500 kroner blir likevel drøyt, og i tillegg er telefonen rett og slett kolossalt diger. Den høye prisen, og det faktum at telefonen er for stor for mange, er det eneste minuset ved Samsung Galaxy Note.

Før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe en Galay Note, bør du oppsøke en forhandler og studere telefonen nærmere. Med sin enorme størrelse er ikke dette en mobiltelefon som passer alle.

Selv om du har store hender, romslige lommer og en like romslig økonomi, så er det ikke gitt at du vil synes Samsung Galaxy Note er hendig nok til å være praktisk anvendelig. Men om du ikke lar deg skremme av størrelse eller pris, finnes det heller ikke noen bedre mobiltelefon.

Les hele denne testen på Amobil.no

Les også følgende saker:

Disse mobilene bør du kjøpe til jul

Her er mobilene i desember

Her er våre 21 favoritt-apper

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.