RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne mobilen kan «alt»

Samsung Galaxy Note 3 har funksjoner ingen konkurrenter kan måle seg med.

Det finnes såkalt dumme mobiler, eller featurephones, som de kalles på stammespråket. Og så finnes det smarte mobiler, såkalte smartphones. Møt mobilen som er smartere enn en smartphone og kraftigere enn et nettbrett. Vi har testet Samsung Galaxy Note 3.

Rekordhøy ytelse

Samsung Galaxy Note 3 er ikke en mobiltelefon for skolegården. Til det er prisen for høy, og telefonen for stor, i alle fall for de fleste skoleelever.

Les også: Dette er markedets beste mobiltelefon

Les også: Høstens mest spennende mobiler

Les også: iPhone 5S er en unik mobiltelefon

Samsung Galaxy Note er et nettbrett i mobiltelefonformat. Ingen mobiltelefon har høyere ytelse i våre målinger, og ingen har flere smarte funksjoner og teknologier. Samsung Galaxy Note 3 er telefonen Samsungs ingeniører har utviklet for virkelig å ha noe de kan skryte av.

Unike funksjoner

Dette er et nisjeprodukt med ekstremt høy ytelse, vanvittig bra skjerm og funksjoner ingen konkurrenter kan vise maken til. Da sikter vi først og fremst til alt du kan gjøre med den spesielle pennen som følger med. Men telefonen kan også styres med gester i luften, talekommandoer, og i noen tilfeller sågar med blikket ditt.

Designen er ikke helt ulik toppmobilen Samsung Galaxy S4. Men Galaxy Note 3 har en Full HD-skjerm på 5,7 tommer. Dette har Samsung klart å pakke inn i en telefon som bare er marginalt større enn for eksempel Galaxy S4 Active eller HTC One.

Det betyr naturlig nok at skjermen dekker det aller meste av fronten på telefonen. Rammen er blitt smalere, og det er også feltene over og under skjermen. Rundt hele telefonen er det en smal ramme i metall, mens baksiden er av plast utformet som skinn med søm i kanten.

Smartere S-Pen

I bunnen av telefonen sitter pennen kalt S-Pen, som nå har langt flere funksjoner enn tidligere. Vi liker at du bare kan tegne en firkant på skjermen og så kjøre en app i firkanten. Her kan du kjøre kalkulator, klokke, Youtube, telefongrensesnitt, kalkulator, kontakter, ChatON, Hangouts eller en nettleser uten at du må avslutte eller lukke applikasjonen du jobbet i.

Vi liker at vi enkelt kan slå en ring rundt elementer vi vil spare på eller dele og samle dem i egne utklippsbøker. Og vi liker at vi kan filme og ta bilder i bedre kvalitet enn med de fleste andre mobiler.

Tilpasningsdyktig

Vi liker også alle mulighetene telefonen gir for tilpasninger, enten det gjelder organisering av snarveier på låseskjermen eller justering av fargebalansen på skjermen. Og selvsagt liker vi at den fungerer lynraskt i alle mulige mobilnett, ved siden av det nye og raskere 4G-nettet med mulighet for nedlastingshastigheter på hele 150 Mbps. Det er mer enn dobbelt så raskt som fiberlinjen vi nylig fikk lagt inn hjemme (60 Mbps).

Lite å trekke for

Om vi skulle trekke frem noe vi ikke er like begeistret for med Samsung Galaxy Note 3, må det være prisen. Vi er heller ikke i tvil om at det finnes muligheter for å friske opp designen på telefonens front en smule. Samsung later til å ha landet på at de er ved veis ende i designevolusjonen. De har i alle fall beholdt mer eller mindre uendret formspråk på telefonens fasade i flere år nå.

Vi innser at Galaxy Note 3 ikke er en telefon som passer for alle. Noen vil kalle det et nettbrett og sverge på at de aldri kunne tenke seg en telefon med så stor skjerm. Mange vil lure på hva de skal med en penn til mobilskjermen, ti år etter at vi skrotet PDA-ene med denne løsningen.

Nær grensen

Vi tror også at dette er et nisjeprodukt som vil vinne popularitet langt utenfor det som er produktets egentlige målgruppe. Vi er en nasjon som er i ferd med å få tommesyken, og har du først gått fra 3,5 tommer til 4 og 4,5, er ikke spranget opp til 5 og 5,7 tommer så stort.

Ett eller annet sted går grensen for hva som det er praktisk mulig å bære med seg i lommene. Men foreløpig er den grensen åpenbart ikke overskredet, i alle fall ikke for alle.

Alternativene

Det finnes noen alternativer det kan være greit å ta med i vurderingen om du vil bytte til megamobil. Nærmest kommer Sony Xperia Z Ultra, som har enda større skjerm, men samme kraftige prosessor.

Du kan bruke penn på denne også, men ikke som på Note 3 der dette er integrert i hele brukergrensesnittet. Til gjengjeld er Ultra vanntett, og har en av de beste LCD-skjermene vi har sett.

En billigere løsning med diger skjerm er Samsungs egen Galaxy Mega, med 6,3 tommer skjerm. Den har langt svakere prosessor, og ikke AMOLED-skjerm. Den har heller ikke S-Pen, slik Galaxy Note 3 har.

Les hele testen av Samsung Galaxy Note 3 her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere