RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne skal IKKE under juletreet


Hanne Persson viser frem en beslaglagt softgun. De er skremmende like ekte våpen. Et slikt våpen kan føre til en skarp situasjon, sier Persson. 
FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
Hanne Persson viser frem en beslaglagt softgun. De er skremmende like ekte våpen. Et slikt våpen kan føre til en skarp situasjon, sier Persson. FOTO: ALEXANDER SYNSTAD
Flere og flere barn og unge i våre bydeler skaffer seg softguns. Og de tas med på skoler. Ved skoler i Oslo vest har ansatte blitt skutt etter og truet med softguns.

MAJORSTUEN: Som leder av ungdomsavsnittet (tidligere forebyggende avdeling) ved Majorstua politistasjon, liker ikke Hanne Persson utviklingen. Våpnene som er lett tilgjengelige, blant annet gjennom nettbutikker, er blitt en ungdomstrend. I bydelene Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker, er våpnene blitt populære. Nå ber hun foreldre få øynene opp for hvor farlige disse våpnene er.

Barn og ungdom bruker dem til ran, å skyte på andre og til å true med. Plastkulene som skytes ut, kan være vonde nok å bli truffet med. Men noen bytter også plastkulene med metallkuler. Vi vet om ett tilfelle der en gutt måtte få operert ut en metallkule. Dette er på ingen måte ufarlige lekevåpen, sier Persson.

Og med våpnene i hånden kan bærerne skape farlige situasjoner.

Ble skutt på

Ved skoler i Oslo vest har ansatte blitt truet med og skutt på med softguns. Det ser vi veldig alvorlig på. Farlige situasjoner med softguns skjer i alle bydeler. Dette er ikke et typisk problem i én spesiell bydel, sier Persson.

Softguns omfattes av våpenloven på lik linje med vanlige våpen. Det betyr blant annet at du må være 18 år for å ha en softgun, ifølge våpenforskriften. Våpenloven sier at det ikke er lov å ha en softgun med seg på et offentlig sted, uten spesiell grunn. Men i Oslo er det ifølge politivedtektene ikke tillatt å ha verken softgun, luftvåpen eller paintballvåpen på offentlig sted.

Væpnede aksjoner

På et bord har hun lagt en del av våpnene politiet har beslagslagt de siste månedene. Tilsynelatende ligger det en helt ekte pumpehagle foran oss. I tillegg vises det frem diverse pistoltyper. Den ene er tilogmed tydelig merket med "Smith and Wesson". Det er ikke bare utrente øyne som tar våpnene for å være ekte. For politiet kan det svært vanskelig å skille softguns fra ekte, skarpe våpen. Og det kan utløse væpnede politiaksjoner.

Vi har alle på minnet tragiske skytepisoder ved skoler. Og her hjemme kan bruk av softguns føre til skarpe politiaksjoner. På en videregående skole kan vi i ytterste fall få en slik situasjon. Våpnene ser helt ekte ut. I en situasjon hvor noen truer eller vifter med en softgun, kan ikke vi ta sjansen på at det ikke er ekte våpen. Kommer vi over softguns anmeldes brukerne for brudd på våpenloven. Det kommer på rullebladet, og det er ikke gøy når man er ung. I tillegg beslaglegger vi selvfølgelig alle våpen vi kommer over, sier Persson.

Møter foreldre

Politiet deltar jevnlig på foreldremøter. Der sier politiet klart i fra hvor farlig softguns er. Og legger ikke skjul på hva konsvekvensene blir av uvettig bruk.

Vi møter stort sett uvitende foreldre. De er ikke klar over lovgivningen eller konsekvensene. Foreldre har et klart ansvar når deres barn er under 18 år. De kan bli faktisk bli anmeldt, sier Persson.

Lovverket åpner nemlig for siktelse i form av en såkalt overlatelsesmedvirkning.Hanne PerssonHer hjemme kan bruk av softguns føre til skarpe politiaksjoner

Hanne Persson

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere