*Nettavisen* Nyheter.

Denne skal redde Nokia

Nokia N8 er først ute med den nye versjonen av operativsystemet Symbian. Foto: Foto: Finn Jarle Kvalheim

Nokia sliter på mobilmarkedet, men satser på at nye N8 skal snu trenden.

Klikk på bildet for å forstørre.

N8 vil komme i flere farger. Den blå telefonen på bildet vil ikke bli tilgjengelig samtidig med de første. Foto: Foto: Finn Jarle Kvalheim

Klikk på bildet for å forstørre.

Skjermen er på 3,5 tommer og har en oppløsning på 360 x 640 piksler. Foto: Foto: Finn Jarle Kvalheim

Amobil.no: Nokia har kjempet i motvind i det siste. Nå starter de for alvor kampen mot konkurrentene med modellen N8. Telefonen er først ute med den nye versjonen av operativsystemet Symbian.

Vi har fått se litt på telefonen som nå er nesten klar for salg.

Se video og les hele sniktitten på Amobil.no.

Solid dings

Det første som slår oss med Nokia N8 er byggekvaliteten. Her er all plasten vi finner to små endestykker øverst og nederst på telefonen. For øvrig er hele telefonen i aluminium.

Konstruksjonen føles svært solid, og telefonen virker også noe større i hånden enn vi hadde sett for oss ut fra lanseringsbildene Nokia har vist frem.

Nytt operativsystem

Symbian^3 har fått et fornyet grensesnitt i forhold til gamle S60. N8 har tre hjemmeskjermer som kan settes opp slik man måtte ønske, med småprogrammer og snarveier til alt som tenkes kan.

Spesielt nevner norsk produktsjef for Nokia, Bjørn Egil Brekke, widgeten for sosiale medier som samler Twitter og Facebook-innhold på et lett tilgjengelig sted.

En av hjemmeskjermene er i standard utgave dedikert til nettvideo, men også denne kan tilpasses med det innholdet man måtte ønske.

Til tross for at mye er nytt er det også mye som er kjent i menyene. Den vanlige applikasjonsmenyen er i praksis helt lik den vi kjenner fra dagens S60-telefoner.

Satser på applikasjoner

Tidligere har S60 vært plaget av relativt dårlig utvalg på apps, og Ovi Store har heller ikke blitt opplevd som like dynamisk og brukervennlig som Apples App Store eller Googles Android Market.

Vi har allerede sett indikasjoner på at Nokia girer opp satsingen på applikasjoner, og Brekke bekrefter at applikasjoner blir svært viktig for selskapet i tiden som kommer.

Knøttlite mediesenter

Også på maskinvaren har Nokia gjort en del nytt med N8. Telefonen har innebygget mini-HDMI-utgang, og gjennom denne kan telefonen vise HD-film en oppløsning på 720p. Vi loves også at telefonen skal ha solid støtte for filformater avspilt i HD.

Tidligere har vi sett videoer av N8 med trådløst tastatur og mus tilkoblet. Dette sammen med en HDMI-utgang, sterk mediestøtte og mulighet for tilkobling av USB-lagring burde kunne gjøre N8 til et dugelig midtpunkt i stua - i praksis et bittelite mediesenter.

Heftig kamera

Kameraet er også forbedret i forhold til tidligere Nokia-modeller. I forhold til mobilkameraer flest har kameraet i N8 en svært stor bildebrikke. Dette gjør at hver av pikslene i de 12 megapiksler store bildene får mer lys.

Formodentlig vil dette bety at bildene fra N8 blir svært gode, og skulle man bli misfornøyd har Nokia lagt ved redigeringsprogramvare som ser både omfattende og hendig ut. Tidslinjeredigering for høyoppløste videosnutter kan N8 også gjøre.

Telefonen vil sannsynligvis få en prislapp på drøyt 4000 kroner, og den vil bli tilgjengelig på det norske markedet i løpet av oktober.

Se også:

Mus og tastatur til mobilen?

Solid telefon får grisebank

Her er de ti mest populære mobilene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.