*Nettavisen* Nyheter.

Denne tunnelen blir Groruddalens nye «treningssenter»

Slik ser den mørkeste og kanskje skumleste undergangen ut på Ammerud. Nå skal den få en real ansiktsløftning, som skal gjøre den til en sosial arena for nabolaget - blant annet med treningssenter og monkey bar. Foto: Pressenytt

Taral Jansen fra Groruddalen i Oslo har omskapt en skummel tunnel på Ammerud til en sosial møteplass for beboerne.

16.04.15 09:58

AMMERUD: Nå er Taral Jansen blant vinnerne i designkonkurransen Unge talenter 2015, som ble delt ut i onsdag.

- Vi tror dette er prosjekter som innen kort tid vil gjøre hverdagen lettere og tryggere for mange, sier Caroline Olsson, prosjektkoordinator for Unge talenter, til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Pressenytt.

Hun er ikke i tvil om at vinnerne er kommende profiler innen design her i landet.

Les også: Sier ja til dieselforbud - sjekk hva Oslo-politikerne kjører selv

Tryggere tunnel
Gangveier og underganger i drabantbyer er ofte mørke og utrivelige. På Ammerud i Oslo er det flere slike områder som folk kvier seg for å bruke fordi de opplever dem som skumle.

Klikk på bildet for å forstørre.

Denne gjengen står bak tunnel-oppussingen på Ammerud. Mikkel Brandt Bugge, Asveig Marie Jellestad og Taral Jensen. Foto: Pressenytt

Det ville Oslo kommune, gjennom prosjektet Områdeløft Ammerud, gjøre noe med. De engasjerte studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) for å løse problemet.

- Vi skulle dekke tre behov, nemlig aktivitet, trygghet og stolthet. Vi fant raskt ut at beboernes trygghet var avgjørende. Både barnefamiliene, ungdommene og de eldre måtte føle seg trygge når de benytte området. Vi fant også ut at de ønsket en sosial arena, sier Taral Jansen, som sammen med Mikkel Brandt Bugge og Asveig Marie Jellestad står bak prosjektet.

Se video fra prosjektet her:


Video: Taral Jensen

Les også: Oslodesign som forandrer bybildet

Klatrevegg og monkey bar
Industridesignstudentenes løsning var å gjøre den største og skumleste undergangen i området om til en sosial arena.

De designet en aktivitetstunnel med klatrevegg, monkey bar, treningsområde og flere andre aktiviserende elementer.

– Vi involverte beboerne i prosessen, og fikk gode tilbakemeldinger på planene. Alle var enige om at vi nå skulle ta tunnelen tilbake fra langere og andre som gjorde den utrygg, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik ser designstudentene for seg at tunnelen skal bli. Oslo kommune applauderer forslaget, og har allerede bevilget penger til at det gjennomføres i år. Foto: Taral Jensen


Les også: Dette er Oslos mest moderne banklokale

Ferdig i år
Kommunen er så tilfreds med jobben studentene har gjort at planene nå blir realisert. I løpet av 2015 skal tunnelen stå ferdig og kan tas i bruk av folk i området. Også studentene har fått mersmak på samfunnsnyttig design.

- Vi fant ut at vi liker å designe produkter som betyr noe for andre. Vi har fått øynene opp for de store ideene som sprer glede til mange, sier Jansen.

Les også: Slik skal Oslo bygge 140.000 nye boliger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.