RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KAN VÆRE DØDSFELLE: Biotanolpeiser av denne typen er populære. Men å fylle den med drivstoff kan være direkte livsfarlig.
KAN VÆRE DØDSFELLE: Biotanolpeiser av denne typen er populære. Men å fylle den med drivstoff kan være direkte livsfarlig. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Denne type ovn eksploderte på Jacob's

– En slik ulykke har vi bare ventet på, sier branninspektør Morten Engmann om eksplosjonen på Jacob's på Holtet. Å fylle på drivstoff på en bioetanolovn kan være direkte livsfarlig.

HOLTET/SENTRUM: Da den 22 år gamle kvinnen lørdag ettermiddag skulle etterfylle drivstoff på biogasspeisen inne i kafeen Tante Sophies Hus, gikk det fryktelig galt. Det eksploderte og kvinnen ble livstruende skadd. I tillegg ble tre andre gjester brannskadd.

LES SAKEN: Kvinne (22) livstruende skadd etter eksplosjon

Nå advarer Brann- og redningsetaten om hvor farlig det kan være å fylle slike bioetanpeiser. Branninspektør og fagansvarlig for farlige stoffer, Morten Engmann, mener det må vises ekstrem forsiktighet ved fylling av bioetanol.

– Bioetanol høres snillere ut

– Disse peisene fungerer fint når de brenner. Det er fyllingen av drivstoffet som er farlig. Å gjøre det innendørs er egentlig uakseptabelt. Og det er en rekke sikkerhetsregler som må følges. I en kafé med en del gjester til stede, kan det gå veldig galt, sier Engmann.

Blant annet må peisen være helt nedkjølt før den fylles på igjen.

– Det som har skjedd ved de fleste ulykkene er at man blant ikke har sett flammeutvikling. Og dessuten er bioetanol veldig brannfarlig. Men det høres «snillere» ut. Å fylle peisene manuelt på denne måten er alt for usikkert. Bransjen er nødt til å finne bedre måter peisene kan fylles på, sier Engmann.

Populære

Bioetanolpeisene er blitt populære. De ser stilige ut og gir en flott stemning. Men de siste årene har det vært flere alvorlige ulykker. Omtrent halvparten av ulykkene har skjedd ved fylling av peisene. Og de aller fleste peisene finnes i private hjem.

– Det har vært alt for mange ulykker av denne typen, sier Engmann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere