RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Departementet instruerte kommunen

Hadde byrådet en "aktiv" rolle i salgsprosessen mellom Skifte Eiendom og amerikanerne. Det forelå ingen vedtak eller føringer fra bystyret om at kommunen ville godkjenne en om-regulering i Husebyskogen.

Huseby: Et nyoppdaget brev fra Forsvarsdepartementet til Oslo kommune viser at departementet instruerte byrådsavdelingen for byutvikling i forbindelse med salget av tomt til den amerikanske ambassaden i 2004. Det gikk så langt at departementet formulerte teksten for kommunen i et brev som Skifte trengte for å få fortgang i salget.
En rekke forutsetninger måtte bygges inn i salgsavtalen mellom Skifte og amerikanerne for å få til salget av ambassadetomten. Disse forutsetningene måtte godkjennes av kommunen før amerikanerne lot seg overbevise. På dette tidspunktet forelå det ingen vedtak i bystyret som ga føringer for at Oslo kommune ville godta en omregulering fra friområde til ambassadetomt. Heller ikke at kommunen ville frasi seg forkjøpsretten av tomten.
Tidligere korrespondanse mellom Skifte Eiendom og byrådsavdelingen for byutvikling rundt salget av tomt til den amerikanske ambassaden ble av kommunen unntatt offentlighet. I tillegg var disse brevene ikke journalført, og dermed ikke-eksisterende frem til halvannet år etter korrespondansen. Aksjon Vern Husebyskogen fikk deretter medhold av Fylkesmannen i Oslo og Akershus at deler av korrespondansen kunne offentliggjøres. Her kom det frem oppsiktsvekkende opplysninger. Skifte har blant sine forutsetninger i avtalen med amerikanerne følgende: "det vises videre til at kommunen stiller seg positive til en omregulering av det nevnte området til ambassadeformål, og vil bidra til at omreguleringen lar seg gjennomføre." Skifte skriver til byrådsavdelingen den 3. mai 2004 og ber om en snarlig bekreftelse på at man er omforent om disse forhold.
27. mai svarer byrådsavdelingen og viser til Skiftes brev og tilbudsbrevet til amerikanerne: "Byrådsavdelingen kan bekrefte at samtlige forutsetninger i Skiftes brev og i det endelige tilbudsbrevet til ambassaden er akseptert av Oslo kommune og at kommunen ikke har noen innvendinger eller tilføyelser." Som sagt har ikke bystyret på dette tidspunkt behandlet denne saken.
I løpet av de mer enn tre ukene mellom de to brevene har det tydeligvis vært møtevirksomhet. Mye tyder på at det begynner å haste med å få salgsavtalen i havn. Helt tilfeldig kommer nylig ett av medlemmene i AVH over et journalført brev i Forsvarsdepartementet (FD). Det er fakset til byrådsavdelingen for byutvikling ved plan- og utbyggingssjef E.E. Dale, som for øvrig ikke har journalført brevet. Oberst Torgeir Dagfinn Teigum i FD viser til samtaler mellom Dale og underdirektør Børresen i FD, i tillegg til faks fra byrådsavdelingen (heller ikke journalført) og ber om følgende ordlyd fra kommunen: "Byrådsavdelingen kan bekrefte at samtlige forutsetninger i Skiftes brev og i det endelige tilbudsbrevet til ambassaden er akseptert av Oslo kommune og at kommunen ikke har noen innvendinger eller tilføyelser." Altså nøyaktig det samme som kommunen svarer i sitt brev til Skifte dagen etter.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere