RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deponisaken i retten igjen


7. september 2007 lenket Hallan og Storelv seg fast i masten på nedføringslekteren. Dette er det eneste av fem tiltalepunkter de var kjent med før saken kom opp.
7. september 2007 lenket Hallan og Storelv seg fast i masten på nedføringslekteren. Dette er det eneste av fem tiltalepunkter de var kjent med før saken kom opp. Foto: Foto: Victor Jæger
Deponisaken skal nok en gang behandles i tingretten etter at politiet har gravd fram en rekke gamle saker mot deponimotstanderne.

ULVØYA/OSLO TINGRETT: Knut Chr. Hallan, Frank-Hugo Storelv og Rune Haaland har tidligere flere ganger vært i tingretten etter at de har nektet å vedta forelegg etter aksjoner mot dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

I slutten av august må de nok en gang møte, denne gangen tiltalt for ikke å ha etterkommet politiets pålegg i forbindelse med fem ulike aksjoner, for å ha tatt seg ulovlig om bord i et fartøy og ved uvøren seiling å ha voldt fare for ferdsel på offentlig sted.

Først henlagt

Hallan og Storelv har tidligere fått saken knyttet til aksjonen 7. september, hvor de lenket seg fast i en mast på deponilekteren og måtte fjernes av politiet, henlagt på grunn av bevisets stilling. De protesterte på henleggelsen og krevde at den ble endret til henleggelse som intet straffbart forhold, noe som blant annet vil si at saken ikke dukker opp på rullebladet.

Ikke kjent med tiltalen

Det var etter denne klagen at tiltalen for de fire andre aksjonene, bordingen og uvøren seiling dukket opp.

Det viser seg nemlig at Hallan, Storelv og Haaland har vært tiltalt for disse punktene i over ett år, uten at de er innkalt til avhør eller har fått dette forkynt. – Dette er høyst uvanlig. De er ikke avhørt på de nye punktene. Da har heller ikke sett punktene. Tiltalen ble tatt ut i mai 2009 og vi ble først kjent med dem ett år etterpå. Det er høyst ekstraordinært, sier Harald Stabell som forvarer de tre aksjonistene.

Les også: Håper å rekke avhørene


Stabell har tatt dette opp med politiet som har beklaget saken, og skal forsøkte å gjennomføre avhøre i løpet av den tiden som gjenstår før rettssaken.

Nødrett

Hallan og Storelv erkjenner aksjonene, men hevder de har handlet i nødrett for å stoppe det de mener er en gigantisk miljøskandale i Oslofjorden. Nå ser de fram til å få belyst saken i retten.

– Egentlig er det fint å få fem dager i retten hvor vi kan få fram det som faktisk har skjedd, men det er merkelig å få en innkalling til tingretten for forhold vi aldri er avhørt eller anklaget for. Jeg gleder meg til å forsvare meg og vi skal vise hvorfor vi har handlet i nødrett. Sannheten skal fram, sier Hallan.

Saken er berammet til 30. august og det er satt av hele fem dager, noe som er uvanlig mye i en sak hvor tiltalepunktene i hovedsak omfatter forelegg for å ha unnlatt å etterkomme politiets pålegg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere