RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Der skoen trykker

Med skjelettplansje på bakrommet og aromaterapeutiske oljer under disken, er det ingen vanlig skomaker som holder hus på Majorstuen.

Majorstuen: Du har problemer, det så jeg lang vei. Jeg har nemlig røntgensyn.

Skomaker Mushtaq Ahmad påstår at han kan lese samlivsproblemer og ryggskader ut av skosålen din. Fra sin blankpolerte Singer-maskin bak store vinduer i Majorstuveien 28 har han full oversikt over alle ryggplagene som tråkker forbi.

Se på henne, sier han, og kaster et kyndig blikk på en dame som sleper bæreposer i retning Uranienborg.
Hun løfter ikke beina ordentlig. Derfor blir hun aldri fornøyd med livet eller sko.

Skomakeren er blitt en kjær nabo på Majorstuen. Og nå er han også oppdaget av resten av landet. Ahmad viser stolt frem avisutklipp og forteller om radiointervju og nye kunder. Nå før sommeren ringer folk fra Lofoten og Vestlandet for å avtale reparasjon av sko og kropp.
Men jeg har flest faste kunder fra Frogner og St. Hanshaugen, sier han.

Symptomer

I følge Ahmad er feilslitte sko bare symptomer på andre plager. Og da hjelper det ikke bare å lime såler eller bøte hull. Ondet må tas med roten, og hos Majorstua Skomaker betyr det fotsoneterapi og ryggmassasje, i tillegg til skoflikkingen.

Mange blir jo forskrekket når de kommer hit for å fikse en sko, og ender opp bak disken med beina i været, humrer nabo og kaffegjest Vidar Hjortmann.

Skomaker Ahmad kvier seg nemlig ikke for å rive og slite litt i kunden, for å fjerne blokkeringer av energistrømmer i kroppen. Denne alternative behandlingen har gitt resultater for Vidar, som er overbevist om at Ahmads hender kan heale mer enn sko.
Jeg er blitt et nytt menneske, sier han alvorlig.
Nå stikker han innom Ahmad hver dag for å slå av en prat eller få gode råd. At flere har oppdaget skomakeren på hjørnet synes han og de andre naboene bare er morsomt.
Vi erter ham litt for alt medieoppstyret, sier Vidar.
Hovedpersonen selv tar det hele med stor ro.
Det er som med sko, sier bydelens nye kjendisskomaker.
Det kommer og går.

Motetrøbbel

Noe annet som kommer og går, er skomoten. Men sommerens skomote har Ahmad lite til overs for. Lette tøysko, ballettsko og havanas-sandaler gir nemlig minimalt med støtte for foten. Og støtte er viktig, formaner Ahmad.

Skoen kan være billig eller dyr, det viktige er at du belaster foten rett.

Han plukker ned en damesandal fra en velfylt skohylle, og peker på slitemønsteret foran ved tærne.
Dette er den dyreste skoen jeg har, men likevel er foten belastet feil. Du ser at hun har gått på tåballene. Det er ikke bra, sier han.

Men om dagens føtter får gjennomgå, er det visst ingenting mot hvordan føttene ble behandlet på 70-tallet. Ahmad minnes med gru platåsko og skyhøye stiletthæler.

Mange av dagens helseplager skriver seg fra den tiden, tror han.
Nå blir jeg veldig nysgjerrig på hva slags sko du bruker selv?
Jeg bruker samme sko hver dag, med innleggssåler, sier han.

Det er et par brune sandaler med borrelås og kraftige såler. Ahmad kaster et misbilligende blikk på mine velbrukte Converse-sko.
Du burde bruke innleggsåler i dem.

Skomakeren sverger nemlig til innleggsåler. Det vet alle som har vært innom butikken hans, og kanskje vandret ut med et par nykjøpte såler i skoen. Slike såler som støtter opp på siden av foten og under vristen.

Holdning

Ahmad gir også villig vekk treningstips for å styrke rygg og holdning. Pakistaneren hevder at nordmenn tenker altfor lite på holdning. Han mener at vi kan unngå skyhøye utgifter til kiropraktor og fysioterapeut hvis vi bare trener forebyggende og bruker fornuftig skotøy. For ikke å glemme innleggssålene.

Om sommeren anbefaler han at du kjipper av deg sandalene og går barbeint på mykt underlag, som gress og sand. Ahmad kaller det medisin for slitne asfaltben.

Døren går opp, og inn kommer en lyshåret dame. Hun planter et par splitter nye sko på disken. De har gått opp i sømmen. Ahmad ser fra damen til skoene og tilbake igjen.
Du må snart til kiropraktor, hvis du fortsetter å gå med sånne sko.
Jeg er faktisk på vei til en time nå, sier hun lattermildt.

Den populære skomakeren sprekker opp i et digert glis.
Det var det jeg visste! Neste gang, ikke bestill time. Kom til meg først, jeg fikser både rygg og sko.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere